Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военни и граждански духови оркестри свириха в чест на композитора и офицер Камен Луков Пейнски в родното му село

[post-views]
Военни и граждански духови оркестри свириха в чест на композитора и офицер Камен Луков Пейнски в родното му село

Два военни и два граждански оркестъра свириха в първото издание на прегледа „Капитан Камен Луков Пейнски“, който се проведе в родното му село Копиловци, съобщи кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова. Тя припомни, че преди две години в Копиловци беше изграден паметник на Камен Луков, а оттук нататък на две години в родното му село ще има музикални фестивали в негова чест.

В прегледа са участвали Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част, представителният духов оркестър на Сухопътни войски, Берковската духова музика, оркестър „Дефилир“ при Средно училище „Иван Вазов“- Вършец. Заедно с музикантите по улиците на село Копиловци са дефилирали и мажоретките от състава към същото училище във Вършец.

Капитан Камен Луков е български офицер, диригент и композитор, творил през първата половина на миналия век. Луков участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, като пътува по бойните полета с духовия оркестър на българската армия и изнася концерти като музикант и диригент. Той е автор на Церемониалния марш на Българската армия „Весели в боя“ и марша на 34-ти пехотен Троянски полк „Троянци“. Написал е над 100 музикални творби – военни маршове, кантати, хора, ръченици, китки, романси, оперетна и оперна музика. Маестро Камен Луков е роден в село Копиловци на 26 ноември 1875 година, умира в Ловеч на 7 август 1949 година, уточни Петкова.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани