Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Косово е било подложено на кибератака, според правителството тя е дошла отвън и не е засегнала държавната инфраструктура

[post-views]
Летището в Бейрут стана обект на кибератака и по неговите екрани се появиха критики срещу „Хизбула“

Косово, както и някои други балкански страни като Албания и Черна гора, не успяха да се спасят от голяма кибератака. Говорителят на косовското правителство Пърпарим Крюезиу съобщи чрез публикация в социалните мрежи, че в последните два дни държавните институции в Косово са били подложени на кибератака, която по думите му е дошла отвън, предаде Албанското радио и телевизия (RTSH).

В съобщението си във Фейсбук Крюезиу пише, че кибератаката не е засегнала инфраструктурата на компютърната система на държавата, тъй като е била неутрализирана от службите за сигурност.

„Вчера и днес на моменти е имало проблеми с интернет обслужването в институциите на Република Косово. Екипът по киберсигурност при Агенцията за сигурност и информация (ASHI) в сътрудничество с външни експерти са установили, че проблемът се дължи на кибератака. Кибератаката не се е разпространила в инфраструктурата на компютърната система на държавата, тъй като е била блокирана от съответните служби за сигурност. Установено е, че кибератаката е дошла извън Косово и че целта е бил IP-адресът, на който са били публикувани няколко уебстраници на Република Косово. Агенцията за сигурност и информация, съответно екипът по киберсигурност, е предприела конкретни мерки с цел преодоляване на кибератаката и възвръщане на интернет обслужването. За момента ситуацията е стабилна – интернетът, както и други онлайн услуги и уебсайтове функционират и са достъпни. Екипът по киберсигурност при ASHI ще продължи да следи за сигурността на държавните услуги и системи и ще вземе нужните мерки за правилното протичане на тяхната работа и сигурност“, пише говорителят на косовското правителство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани