Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 300 състезателки от 62 държави ще участват на Световното първенство по художествена гимнастика в София

[post-views]
Над 300 състезателки от 62 държави ще участват на Световното първенство по художествена гимнастика в София

Около 300 състезателки от 62 държави ще участват на Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 14 до 18 септември в „Арена Армеец“ в София. Надпреварата е първа олимпийска квалификация за Игрите в Париж 2024.

Първите три в многобоя при жените и при ансамблите ще спечелят квоти за олимпиадата. България ще бъде представена от ансамбъл жени, Боряна Калейн и Стилияна Николова. Калейн е първата гимнастичка в историята, която ще участва в два шампионата на планетата организирани в София, а 17-годишната Николова е дебютант в състезание на такова ниво.

Ансамбълът на България претърпя промени в състава и в композицията с три ленти и две топки. Тимът е в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Очаква се огромна конкуренция. С най-добрите си състезателките у нас пристигат тимовете на Италия, Израел, Япония, Украйна и Азербайджан. С претенции за медалите са и съставите на САЩ, Канад, Франция и Германия.

Утре българският отбор ще има открита за феновете продукция  от 18.00 часа в зала „София“, на която ще участват и съставите  на Канада, Бразилия и Чехия. В София ще пристигнат общо около 700 души, сред които 85 индивидуални гимнастички, 30 ансамбъла, треньори, президенти на национални федерации, 35 представители от Международната федерация, около 40 официални лица и близо 100 журналисти. Президентът на световната централа  Моринари Ватанабе също е сред гостите на първенството.Темата на Световния шампионат е „Цветовете на ритъма“, а целта е представянето на българския фолклор през света, а него посланик ще е бившият капикан на националния отбор – индивидуално (жени), сега втори вицепрезидент на родната федерация – Невяна Владинова.

Най-ново

Единична публикация

Избрани