Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна официално пое отговорност за ударите срещу руски бази в Крим

[post-views]
Най-малко 10 единици бойна авиация са унищожени при взривовете в руска авиобаза в Крим

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний пое отговорност за поредицата от удари срещу руски военни бази на анексирания полуостров Крим, включително и за взривовете на летище „Саки“ миналия месец, съобщава „Ройтерс“.

В статия, публикувана в държавната информационна агенция „Укринформ“, Залужний посочва, че атаките са били извършени с ракети, без обаче да разкрива повече подробности.

Десет бойни самолета са унищожени, посочва той.

До момента Украйна само намекваше за участието си, но не е поемала официално отговорност за нападенията.

Миналия месец се появи информация, че взривовете във военновъздушната база „Саки“ в Крим са извадили от строя повече от половината бойни самолети на военноморската авиация на Черноморския флот на руските сили.

Въздушната база в близост до Новофедоровка на западния бряг на полуострова, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., претърпя множество експлозии на 9 август.

От Института за изследване на войната (ISW) съобщиха, че ударите по руските складове и снабдителни бази в Крим и околностите му вероятно са част от контраатака на украинските въоръжени сили за възстановяване на контрола над десния бряг на река Днепър.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани