Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерна прожекция на филма „Първият” на ВТК

[post-views]
Премиерна прожекция на филма „Първият” на ВТК

           

„Раждането на българската бойна авиация не е еднократен акт, това не е нещо, което се е случило отведнъж. И точно затова искаме да покажем с отбелязването на тези събития как се е възродила идеята, как започват подборът на летателен и инженерно-технически състав, подборът на самолети, как се създава тази организационна единица вътре във войската, която дотогава е липсвала”. Това заяви командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров в авиобаза „Граф Игнатиево” при честването на 110-годишнината от първия полет с български самолет в небето на България, осъществен от летеца Симеон Петров.

За живота и дейността на легендарния пилот говориха още о.з. полковник професор д.в.н. Димитър Недялков –  преподавател във Военната ни академия, и потомци на Симеон Петров.

Прожектиран бе филмът „Първият” на Военния телевизионен канал (ВТК), посветен на първия български дипломиран пилот. Той е извършил и първото кацане със спрял двигател на самолета. Майор Симеон Петров има най-много бойни полети през Балканската и Първата световна война и е първият ни доказал се въздушен ас.

На честването бе представен самолетът МиГ-29, на чийто вертикален стабилизатор е изобразен ликът на Симеон Петров, нарисуван от художника Петър Йовчев. Той и потомци на пилота бяха наградени с плакети от командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Отличен с плакет бе и главният редактор на ВТК Стоян Марков – сценарист на филма „Първият”. Командирът на авиобаза „Граф Игнатиево” бригаден генерал Николай Русев подари на о.з. полковник Димитър Недялков макет на самолет Су-22, на който професорът е летял като боен пилот. Гости на празника бяха директорът на Информационния център на МО Румяна Станимирова, командири на военни формирования, ветерани на бойната авиация и потомци на Симеон Петров.

Най-ново

Единична публикация

Избрани