Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руската инвазия е нанесла на Украйна щети за над 97 милиарда долара, сочи доклад на Световната банка, Еврокомисията и властите в Киев

[post-views]
Конфликтът в Украйна: Ситуацията на фронта остава променлива

Преките щети, нанесени на Украйна от началото на инвазията до първи юни, възлизат на 97 милиарда долара, но е възможно възстановяването на страната да струва близо 350 милиарда долара, показва разпространен днес доклад на Световната банка, украинското правителство и Европейската комисия, цитиран от Ройтерс.

В документа се посочва, че Украйна е претърпяла загуби на стойност 252 милиарда долара заради прекъсването на икономическите ѝ потоци и производството, както и заради допълнителните разходи, свързани с войната. Същевременно се очаква разселването на една трета от всички украинци да увеличи нивото на бедност до 21 процента спрямо едва два процента преди началото на военните действия.

Според изчисленията в доклада към първи юни покриването на нуждите за възстановяване на Украйна възлиза на 349 милиарда, което е около 1,6 пъти повече от 200-милиардния БВП на страната за миналата година.

Тази сума включва 105 милиарда долара, необходими в краткосрочен план, за да се покрият спешните нужди, като възстановяването на хиляди частично или изцяло разрушени училища и над 500 болници. Освен това Украйна неотложно трябва да се подготви за предстоящата вероятно тежка зима, като ремонтира жилища, възстанови топлоподаването и закупи газ.

Всички посочени в доклада суми са предварителни и вероятно ще се повишават.

„Влиянието на инвазията ще бъде усещано поколения наред и то ще се изразява в разселване и разделяне на семейства, нарушения в човешкото развитие, разрушаване на характерното ѝ културно наследство, преобръщане на позитивната икономическа траектория и обедняване“, се посочва в текста.

Аруп Банерджи, регионален директор на Световната банка за Източна Европа, каза, че констатациите в доклада се основават на „много силна“ международно призната методология и те трябва да бъдат взети предвид на конференцията на Г-7 за възстановяване, която е планирана за 25 октомври в Берлин.

Той допълни, че първоначалните изчисления, според които на Украйна ще ѝ трябват 750 милиарда долара, за да възстанови икономиката си, вероятно са екстраполации от щетите и икономическите загуби, но не е ясно каква точно методология е била използвана, за да се стигне до тези числа.

Олег Устенко, високопоставен икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че Украйна и през следващата година ще се нуждае от петте милиарда, които донорските страни ѝ отпускат всеки месец.

Банерджи се съгласи, че на Киев ще му трябва външна подкрепа и през 2023 г., освен ако не настъпи „наистина драстична промяна в хода на войната“. Той посочи, че икономиката се справя „малко по-добре“ от очакваното и че през тази година БВП е спаднал с между 30 и 35 процента, вместо с първоначално прогнозираните 45 процента.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани