Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ няма да изтеглят военната си техника от Япония и след края на ученията

[post-views]
САЩ няма да изтеглят военната си техника от Япония и след края на ученията

Съединените щати няма да бързат да изтеглят своите ракетни установки и друго военно оборудване от японската военна база на брега на Източнокитайско море дори след като съвместното обучение между двете страни приключи, съобщава „Ройтерс“.

Част от оборудването просто ще оставим тук до следващите съвместни учения, заяви Чарлз Флин, главнокомандващ на американските сухопътни войски в тихоокеанския регион, при посещение в базата на японските сухопътни сили за самоотбрана на Амами Ошима – част от островна верига, простираща се към Тайван.

Това означава, че военното оборудване на САЩ може да остане в базата „Амами“ още няколко месеца, тъй като до края на годината са планирани още две съвместни учения. То включва две артилерийски ракетни системи с висока мобилност (HIMARS). Те могат да изстрелват снаряди на разстояние до 500 км и Вашингтон вече предостави такива оръжия на Украйна, за да й помогне във войната срещу Русия.

Използването на тренировъчни учения може да бъде лесен и бърз начин за Вашингтон да преразпредели силите в Източна Азия, дори и само временно, тъй като напрежението с Китай относно Тайван нараства.

Открита през 2019 г., „Амами“ е една от поредицата нови бази, които Япония изгражда на своите югозападни острови, за да противодействат на евентуална атака от съседен Китай.

Посещението на Флин в Амами идва в момент, когато Токио се готви да засили армията си в отговор на нарастващата заплаха от страна на Китай и Русия след атаката на Москва срещу Украйна.

Миналия месец Япония разкри план за разполагане на ракети с по-голям обсег като част от значително увеличение на разходите за отбрана, което също ще осигури повече средства за съвместни учения с американските сили.

Военни експерти посочват, че друг спешен приоритет за Япония е увеличаването на запасите от боеприпаси.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани