Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Честваха 130 години от създаването на Първа Софийска пехотна (Желязна) дивизия

[post-views]
Честваха 130 години от създаването на Първа Софийска пехотна (Желязна) дивизия

В  Деня на Съединението на България, 6 септември, в бившия казармен район в гр. Сливница тържествено бяха отбелязани 130 години от създаването на Първа Софийска пехотна (Желязна) дивизия.  Организаторите съчетаха честването с участието на Първи пехотен полк с командир капитан Христо Попов в отбраната на Сливнишката позиция през 1885 г. В тържеството се включиха почетен взвод от състава на Трето бригадно командване  – Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

За нас това е знаково място, каза полковник от запаса Добри Стоянов. Първоначалната идея при организиране на проявата е била тържеството да бъде в София, пред НДК, но, както е известно, вече дълги години въпросът с възстановяването на паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк не се решава.

Пред паметниците на капитаните и на загиналите във войните в центъра на града бяха поднесени венци и цветя в знак на почит на падналите за защитата на България. Съветникът по сигурност и отбрана на президента полковник от запаса Илия Милушев и кметът на община Сливница Васко Стоилков откриха пред входа на щаба на бившата дивизия паметна плоча „130 години от създаването на Първа Софийска дивизия“. Подполковник Калин Ранчев от Военна академия „Георги Раковски“ изнесе доклад за създаването и бойния път на дивизията. Полковник от запаса Добри Стоянов награди с паметни монети бивши командири на поделения от  състава на дивизията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани