Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Изгряващото Слънце“ в Костинброд навърши 40 години

[post-views]
„Изгряващото Слънце“ в Костинброд  навърши 40 години

Ивайло ПАШОВ

Военното формирование е от състава на Зенитно-ракетната база.

На 3 септември 2022 г. тържествено беше отбелязана 40-годишнината от създаването на в. ф. 34420 – Костинброд, от състава на Зенитно-ракетната база.

Тържествена церемония се състоя в читалището на Костинброд. В словото си временно изпълняващият длъжността командир на формированието майор Димитър Донев заяви, че „през годините нашата воинска част е наричана и „Формированието на изгряващото слънце”, както и „Дългата ръка на ЗРВ”, но това, което я описва най-точно, е „Групата”. Тя е емблема, стандарт за най-високо качество. Чест е за мен да служа с колеги, които дават всичко от себе си, за да продължаваме традицията и да се гордеем с постигнатото“, каза майор Донев.

Със заповеди на  министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на Зенитно-ракетната база с предметни награди и грамоти за принос в развитието на формированието, професионализъм, отлична подготовка и инициативност бяха отличени  офицери от запаса и военнослужещи.

В изказването си пред присъстващите командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров изказа дълбоката си благодарност към хората, изградили с много усилия на едно сурово и неприветливо място (бивш авиационен полигон) „гнездото” на българската зенитно-ракетна система „Вега” и днешните продължители на делото им. „Благодаря Ви като командир и гражданин, който се чувства сигурен, защото нашето небе е добре защитено от Вас с най-далекобойното и мощното оръжие, което имаме във ВВС. Привилегия е в трудно време като днешното да имам до себе си хора с Вашия дух, отдаденост и воля за продължаване напред въпреки тежките дефицити. От сърце ви желая крепко здраве и нека успеха да увенчава всяко наше начинание, защото всяка обща победа е в името на България”, подчерта командирът на ВВС.

От името на ветераните на Първа зенитно-ракетна база слово произнесе полковникът от резерва Стефан Бозов – един от най-дългогодишните командири на формированието. Той подчерта, че макар и не лека, службата му там е била удоволствие заради сплотеността и задружността на колектива и пожела да дочакат дълго отлаганото придобиване на нова зенитно-ракетна техника.

Официалната част приключи с поднасяне на плакети за празника на официалните гости и прочитане на поздравителни адреси. След това присъстващите се насладиха на празнична програма на изпълнителите и танцьорите от  Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Празникът уважиха още командирът на базата полковник Димо Илиев, командири на зенитно-ракетни формирования, настоящи и бивши военнослужещи от  воинската част, както и представители на Община Костинброд.

Най-ново

Единична публикация

Избрани