Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязаха 106 години от Тутраканската епопея с участието на армията

[post-views]
Отбелязаха 106 години от Тутраканската епопея с участието на армията

Сто и шестата годишнина на Тутраканската епопея бе отбелязана с национален събор възпоминание в мемориала „Военно гробище – 1916 година” край тутраканското село Шуменци.  Организатори на проявата бяха община Тутракан и Историческият музей в крайдунавския град.

Със заповед на министъра на отбраната с плакет на МО бе награден кметът на Община Тутракан Димитър Стефанов, а с „Нож-щик АК 74“ – директорът на Историческия музей Петър Бойчев. Наградите връчи Кристина Алексова от Дирекция „Социална политика и политика по военно-патиротично възпитание“ – МО.

Тутраканска епопея, наречена военна операция на Българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.

В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери от различни националности, участвали в битката за Тутракан през 1916 г. Потомците на мнозина от тях редовно участват в проявата.

Наскоро в мемориала бе направена първата копка по проекта на Община Тутракан „Изграждане на мемориален комплекс „Тутраканска епопея – 1916“ и прилежащите му публични пространства. Проектът е финансиран от ОП „Региони в растеж 2014–2020 г.“ с приоритетна ос „Развитие на туризма“, а сега се отправя призив към населението да подкрепи с финансови средства осъществяването на проекта.

В събора се включиха началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полковник доц. Дилян Димитров, офицери и курсанти от университета, полковник Борислав Калчовски от Военна академия „Георги С. Раковски“, президентът в периода 1997–2002 г. Петър Стоянов, областни управители, кметове, членове на НД „Традиция“, представители на военно-патриотични организации и много граждани.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани