Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подмуниции срещу танкове и бронирана техника

[post-views]
Подмуниции срещу танкове и бронирана техника

Преди няколко дни във Форт Худ – Тексас, военните инженери от армията на САЩ завършиха изпитанията на най-новата технология против танкове, бронирана техника и превозни средства. Тази нова технология се дефинира като „подмуниции“ и е известна вече под наименованието XM204. Това ново противотанково оръжие на практика се нарича „Топ муниции за атака“. Оперативната оценка на подмунициите беше извършена от една бронирана и една инженерна бригада на американската армия.

Системата XM204 проследява и идентифицира вражески транспортни средства и друга бойна бронирана техника и след това изстрелва снаряд, способен да ги унищожи в зоната на взрива. Тестовете на това ново оръжие бяха провеждани и денем, и нощем. За да създадат оперативно реалистичен враг, войниците поставиха над 20 препятствия на различни позиции и от различен характер, включително телените прегради и минни полета. След това беше тествана способността на  XM204 да унищожава вражеската техника или да променя маршрута й. Според специалистите XM204 е полугъвкава интелигентна система, която повишава способността на войниците да унищожават врага на бойното поле. Тя е дело на отбранителната компания „Текстрон Системс“, която получи 354 млн. долара за производството й.

Това е преносимо оръжие срещу превозни и бронирани средства, разработено за операции по усложняване на терена във вреда на противника с цел да бъдат затруднени маневрите му на бойното поле. Това не е противотанкова или противопехотна мина. Това е един куфар с четири снаряда, които се изстрелват след идентифицирането на вражеското превозно средство или бронирана бойна машина. След излитането на снаряда във въздуха от него се изстрелва бойна глава, която поразява набелязания обект или го отклонява от маршрута му. Оттук идва и наименованието подмуниция. Тоест муниция в муницията. От геометричния център на този „куфар“ се издига като антена сензорът, който идентифицира и проследява вражеската цел.   „Куфарът“ е с дизайна на пеперуда и много лесно се пренася от двама души.

XM204 е разработена с цел да повлиява върху способността на вражеските сили да маневрират в райони, където няма естествени препятствия като пресечени терени, реки или планини. Сензорът е толкова чувствителен, че може „да чуе“ приближаващия противник и да проследи движението му.

В тази технология е заложена и идеята тя да служи на малки бойни групи, които се срещат с голям и тежко въоръжен противник. Чрез XM204 противникът може да бъде забавен и да се спечели време, докато дойде подкреплението. „Куфарът“ на системата е оборудван с четири подмуниции. В системата има индикатор, който показва например въоръжен ли е танкът. Има също така превключвател за самоунищожение с настройки за време. Това е с цел да не се създава проблемът с противопехотните мини, забравени по минните полета из целия свят, които са заплаха за хората и след десетилетия в земята. В големи количества подмунициите се превозват със специализирани товарни платформи на палети.

Дронове за указване на цели за артилерията

В новия пакет от 775 млн. долара военна помощ за Украйна САЩ изпращат и 15 безпилотни самолета  „ScanEagles“, които ще разузнават, ще идентифицират и ще насочват украинската артилерия срещу руски обекти и цели. На практика това са дронове за търсене и унищожаване. Дронът „ScanEagles“ е малък, лети ниско и е много издръжлив. 

В този пакет американците изпращат в Украйна и високоскоростната ракета  AGM-88, чието предназначение е да унищожава радарни инсталации.  Един от старшите служители по отбраната в САЩ, пожелал анонимност, коментира, че украинците доста добре са усвоили използването на ракетите и интегрирането им на украинските изтребители.

Летящи торпеда връхлитат от въздуха върху подводници

Военноморските сили на САЩ поискаха от „Боинг“ да им предостави летящо торпедо за борба срещу подводници. Известното вече леко торпедо „Raytheon MK 54“ досега се изстрелваше в океана от хеликоптери и кораби. Сега флотът иска торпедото да се изстрелва от въздуха от самолета  „Boeing P-8A Poseidon“.  „Посейдон“ е предназначен за морски патрул и за разузнаване. Освен това е въоръжен с торпеда и противокорабни ракети „Харпун“. Може да работи и съвместно с големия разузнавателен морски дрон на „Нортроп Груман“ MQ-4C “Triton”.

Експертите по въздушни оръжия в „Боинг“ работят много усилено, за да създават комплекти, които, добавени към класически торпеда, ги правят летящи, за да могат да атакуват подводници на големи дълбочини и от големи дистанции в океана.

Летящото торпедо  MK 54 се изстрелва от самолета „Посейдон“ от 3 000 м височина. Благодарение на крилатата добавка започва да планира до определена височина над океана. В даден момент летателната добавка се откачва и торпедото се спуска с парашут във водата. След това търси подводницата, за да я унищожи. Ако се пуска от хеликоптер, торпедото трябва да се изстреля от височина 9 м. То е автономно и  може само да открива, да проследява и да атакува всяка подводница.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани