Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оспорвана надпревара – дясната опозиция на път да спечели парламентарния вот

[post-views]
Оспорвана надпревара – дясната опозиция на път да спечели парламентарния вот

Обрат на парламентарните избори в Швеция. Според предварителните резултати опозиционните десни партии в страната са на път да спечелят мнозинството в парламента, пред ляво центристкия блок на премиера Магдалена Андерсон. Дали страната ще завие на дясно, след години на ляво управление ще стане ясно сряда.

Първите екзитполове даваха малка преднина на левите партии, участващи във воденото от премиера на Швеция лидера на Социалдемократическата партия Магдалена Адерсон коалиционно правителство.

Според последните данни обаче десните формации, водени от лидера на Умерената партия Улф Кристеррсон са на път да спечелят 176 депутатски мандата в 349 местния парламент.

Разликата между двамата блока е под един процент, като анализатори посочват, че за първи път от години всеки глас ще бъде от значение.

Големият победител от парламентарните избори в Швеция обаче е крайно-дясната и анти-мигрантска Демократична партия която, с малко над 20 на сто от гласовете се оказа втора политическа сила.

Така за първи път националисти ще има тежест при формирането на коалиционно правителство, при окончателна победа на десните политически формации.

Макар и кризата с имигрантите в страната да отшумява проблемите с престъпността, интегрирането на различните общности в страната и  растящите цени на електроенергията взеха връх в предизборния дебат, което се отрази и на крайните резултати и най-вече за успеха на Шведските демократи, които от влизането си в парламента през 2010г като малцинство, днес са втора политическа сила.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани