Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерни филми, презентации и световноизвестни имена от сферата на екстремните спортове представя „Банско филм фест“

[post-views]
Премиерни филми, презентации и световноизвестни имена от сферата на екстремните спортове представя „Банско филм фест“

За двадесет и първи път Международният фестивал на планинарското и екстремно кино „Банско филм фест“ показва ленти, заснети на границата на човешки възможности сред едни от най-труднодостъпните точки на планетата.

Тази година, от 21 до 25 септември, в рамките на фестивала ще бъдат излъчени 70 премиерни филми от 40 държави, каза за БТА директорът на „Банско филм фест“ Натали Петрова. Отново с тях ще се пренесем на най-екзотичните и труднодостъпни точки на планетата, а темите са алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествие и приключение, екстремни ски, спелеология, посочи тя.

Част от прожекциите разказват за културата на планинските народи, както и за целия спектър на активностите на открито. Много от тях са пълнометражни, професионални филми, които носят познание, дух и много история, посочи директорът и съосновател на фестивала. Международното жури тази година ще излъчи шест категории филми, които са на границата между игралното и документалното кино, допълни тя.

Повече от двайсет години „Банско филм фест“ не се ограничава само в прожекциите, които са безплатни за публиката. С него се свързват звездни гостувания от света на екстремното, като през годините публиката се е докосвала до легенди в света на алпинизма, катеренето, приключенци и пътешественици.

Тази година сред гостите са по-новите поколения, сред които една от най-известните катерачки Барбара Цангерл и един от най-добрите в днешно време – Джакопо Лархер, Анна Тибор – първата спуснала се със ски от осемхилядника Манаслу, екстремният скиор и планински водач Жан Анекин и един от най-емблематичните катерачи на осемхилядници от 80-те и 90-те години на миналия век – Хуанхо Сан Себастиан. Сред гостите на фестивала тази година е посланика на Република Полша и нас Мачей Шимански, който ще покаже в изложба „Птиците на България“, предвидена е и презентация и фотографска работилница „Как се снимат птиците“.

„Банско филм фест“ представя и приключенците на България Ивайло Нинов – Германеца, Красимир Стоянов, Тончо Тончев, Алексей Жалов, Николай Голев, които ще разкажат за постиженията им в света на екстремното.

За поредна година стотици деца от целия регион ще се включат в програмата „Банско филм фест KIDS”, в която са предвидени открити уроци, работилници, състезания и занимания, а сред водещите на детската и младежка програма са Дойчин Боянов, Александър Шопов, Даниел Пешков, Тодор Малчов, Тихомир Димитров, Свободин Димитров, Камен Бонев, Стойчо Зарев, Сашо Попов и Ваньо Гьорев.

Цялата програма на фестивала може да се намери на официалния сайт на „Банско филм фест“, както и във фейсбук. Прожекциите на филмите и презентациите ще са на различни локации в планинските град, а входът е свободен.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани