Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Днес е последният шанс да станете свидетели на фотодесанта на старшина от запаса Вилхелм Йоцов

[post-views]
Днес е последният шанс да станете свидетели на фотодесанта на старшина от запаса Вилхелм Йоцов

Изложбата на военна тематика „ФОТОДЕСАНТ“ на старшина от запаса Вилхелм Йоцов, работи от 20 години като фотограф в системата на Министерството на отбраната, бе подредена на 1 септември във Военна академия „Георги С. Раковски“, когато се откриваше новата учебна година с участието на министъра на отбраната Димитър Стоянов, заместник-министъра на отбраната Теодора Генчовска и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В момента авторът е е цивилен служител – фотограф в академията.

Обхождайки с поглед творбите на дългогодишния военен фотограф, сякаш поглеждаме към една друга действителност. Фотосите се опитват да изкажат с думи същността на света. А фотографите имат дарбата да улавят тайната на вселената чрез нейните явления във видими форми и цветове. Това е едно от изкуствата, където думите не стигат или са излишни. Изразните средства са толкова силни, че няма смисъл от словото.

Изложбата на Вилхелм Йоцов е опит да се навлезе в тайната, в загадката, в същността, показвайки ни действителността, която е сътворена от много и цветни мигове. Когато човек навлезе в своето вътрешно пространство, където е отразил и преобразил гледки, звуци и понятия, попаднали там от заобикалящата го действителност, единственият начин те да се превърнат в хармония е да бъдат допълнени от такива гледки, които виждаме в настоящата изложба. Те са сътворени с любов и отдаденост. Заснети са с уверената ръка на професионалист – безстрашно и с удивление от непрекъснато променящия се свят.

Фотографиите му имат свои истории и показват изпълнението на войнския дълг на военнослужещите от различните видове въоръжени сили и родове войски, денем и нощем, лято и зима, на фона на красиви кътчета от България. Като творец той се е докоснал до най-съкровените и отговорни моменти, с които се сблъскват военнослужещите. Фотосите са запечатали хиляди мигове от живота и службата на няколко поколения военнослужещи от Българската армия, а през последните 20 години и на военнослужещи от страните членки на НАТО. Във фотоизложбата са уловени и мигове от провеждането на национални и международни учения на територията на нашата страна.

Вилхелм Йоцов е имал честта да бъде пряк участник в заснетите събития, а направеното от него е едно достойно дело. Животът на нашата армия е изразен в тези фотоси а те, показващи макар и малък отрязък от време, са част от съвременната история на Българската армия.

Фотографът заслужава благодарности за това, което прави. Въздействието на композицията от снимки е толкова силно, че сякаш озарява цялата зала. Зрителите, които ще имат щастието да посетят тази изложба, ще бъдат впечатлени от неговата професионална фотография. Такива творби оставят следи в човешкото съзнание завинаги. Ако продължително време внимателно се вгледате в тези великолепни фотоси, ще усетите че авторът сякаш ни предоставя бистър поглед към света без филтри и монтажи.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани