Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна тестовото гласуване с машини в страната

[post-views]
Започна тестовото гласуване с машини в страната

Започна тестовото гласуване с машини в страната като част от разяснителната кампания сред избирателите за парламентарните избори на 2 октомври. В област  Велико Търново бяха доставени 14 машини с демоверсията на електронната бюлетина. Предава кореспондентът ни Здравка Маслянкова.  

Тестовите машини за гласуване във Великотърновска област сега са с 4 повече от парламентарните избори през ноември миналата година, посочи председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев: 

„Всяка община предварително е изготвила график, който е публикуван на интернет страниците на общините, също и на страницата на РИК на коя дата и къде ще бъдат разположени машините на територията на съответната община, за да могат избирателите да упражнят правото си да пробват демонстрационно да гласуват.“

Една от демонстрационните машини е поставена на входа на областната администрация във Велико Търново. Интересът към обучението не е голям, но е предизвикателство за възрастните хора. Красимира Дешкова казва, че за първи път ще гласува с машина. 

„Обяснете ми, нищо не разбирам. Сигурно възрастните ще имат проблеми.“

Пробно с машината гласуваха и млади хора. Сред тях е Стеляна Маджарова, която гласува за около 30 секунди.

„Избираме си политическа партия, преференция за кандидат. Преглед. Изписва ни какво сме харесали. Може да променим избора и можем да гласуваме, гласуваме. Отпечатва разпечатка и сме готови.“

За опиталите се да гласуват с машината не беше проблем, че на тестовата машина не са изписани истинските имена на партиите и кандидатите за народни представители, а е демоверсия. 

Разяснителната кампания с тестовите машини за гласуване продължава до края на месеца. 

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани