Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кирил Милов спечели сребърен медал на световното първенство по борба в кат. 97 кг. класически стил

[post-views]
Кирил Милов спечели сребърен медал на световното първенство по борба в кат. 97 кг. класически стил

Кирил Милов спечели сребърен медал на световното първенство по борба в сръбската столица Белград, след като отстъпи на арменецът Артур Алексанян във финала в категория до 97 килограма класически стил.

Арменецът, който е олимпийски златен медалист от Рио, вицешампион от Токио, четирикратен световен и петкратен европейски първенец, спечели първата точка при партер в началото на схватката. Той обаче добави още четири от две движения и поведе с 5:0 срещу българския национал Милов, като тази разлика се запази до почивката. Милов, за когото това е второ сребро от световни финали, отговори само с една точка през втората част и загуби с 1:5.

По-рано този сезон 25-годишният талант триумфира с европейската титала. Среброто от Белград е четвъртото отличие в кариерата на Милов от голямо първенство.

България излъчи още един финалист, след като Едмонд Назарян стигна до финала в категория до 60 кг класически стил. Схватката на 20 годишният ни борец срещу Жоламан Шаршенбеков от Киргизстан ще започне тази вечер след 20.00 часа българско време.  По-рано тази година Едмонд триумфира с европейската титла при 20-годишните, взе и сребро на европейското за мъже.

При жените Световната и 4-кратна европейска шампионка Биляна Дудова приключи участието си в категория до 62-килограма. Дудова не продължи след като киргизстанката Айсулу Тинибекова, от която падна, не успя да стигне до финала.

Айсулу, която е олимпийска вицешампионка от Токио 2020, бе спряна от японката Нонока Озаки – 5:11.

18-хилядната зала „Щарк Арена” бе украсена с огромен транспарант, изписан с името на нашата шампионка, издигнат от нейни фенове.

Кирил Милов: Човек е голям колкото са големи мечтите му – аз искам олимпийска титла

„Продължавам да се трудя, за да се кача на върха един ден. Резултатите идват с тренировките. Радвам се, че успявам да постигам целите си. Човек е голям колкото са му големи мечтите. Аз искам за олимпийска титла“, обяви Кирил Милов пред БНТ, след като спечели сребърен медал на Световното първенство по борба в Белград, Сърбия. В категория до 97-килограма на класически стил той загуби финала с 1:5 точки от арменеца Артур Алексанян.

„Допуснах две грешки в партер, които ми костваха срещата. Тактиката ми беше да не му позволя да ме пренесе. Това му е най-добрата атака. Може би тренирахнедостатъчно. Надявам се занапред да стъпя на световния връх и олимпийския”, обясни българският национал.

„Не мисля, че Алексанян е твърде голяма класа. Знам, че е един от най-добрите борци в света. Липсваше ми шанс, разконцентрирах се. Това ми костваше финала. Загубите са, за да се научим да побеждаваме“, продължи двукратният сребърен медалист от световни първенства.

„Не мисля, че има спортист, който да не е щастлив да се качи на почетната стълбичка. Целта е олимпийските игри, ще тренираме“, добави Милов.

„Доста се бях изморил и не ми достигна малко сила да го повдигна, когато той беше в партер. Ще тренираме и всичко ще си дойде на мястото. Ще търся реванш от него дай Боже на олимпийските игри“, Кирил Милов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани