Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мъжки хор към СОСЗР-Варна, участва във фестивал в чест на старшина I степен Димитър Димитров

[post-views]

Захари Захариев

Мъжкият хор на моряците „Христо Манолов” към СОСЗР – Варна, беше поканен да гостува на ІІІ фестивал на българската патриотична песен „За тебе България” в с.Сушица, обл. Великотърновска. Фестивалът се провежда в чест на геройски загиналия старшина I степен Димитър Атанасов Димитров. Участниците – над 20 състава, хорове, дуети и индивидуални изпълнители съ  във възрастовите групи от 5 до над 70 години. Варненският хор на моряците беше поканен като гост и с изпълненията си, под бурните аплодисменти на публиката и другите участници, закри фестивала. От Варна гости на фестивала бяха и капитан I ранг Петър Димитров – командир на ВМБ-Варна и капитан II ранг от запаса Спартак Джуров, с група бивши служители от Първи дивизион. Двамата бяха включени в състава на журито, което определи и връчи наградите на победителите в отделните групи и възрасти. Мъжкият хор на моряците, като гост, получи възпоменателен плакет, диплом и медал за участието си.

След закриване на фестивала, хористите и придружаващите ги членове на СОСЗР-Варна посетиха къщата-музей на старшина І степен Димитър Атанасов Димитров, родом от с.Сушица.

Старши матрос Димитър Димитров, роден 1943 г., служил на боен кораб от състава на ВМБ-Варна. В началото на м.март 1965 г., при завръщане в базата, от неволен изстрел на матрос в погреба възниква пожар. Без заповед в погреба влиза и старши матрос Димитров и успява да намери и предаде през люка деформираната и нажежена кутия със снаряди, която е изхвърлена зад борда и опасността преминава. След два дни почива във Военноморска болница от белодробно отравяне само на 22 години. За подвига е награден с орден „Георги Димитров”, удостоен със званието „Герой на социалистическия труд” и повишен във воинско звание „Старшина І степен”.

В района на ВМБ-Варна е изграден паметник-барелеф, напомнящ за героичната му саможертва, а родният му дом в с. Сушица е превърнат в музей.  

Източник: otbrana.com

Най-ново

Виж още

Избрани