Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

51 години от гибелта на л-т Деню Денев

[post-views]
51 години от гибелта на л-т Деню Денев

На 13.09.1971 г. при полет с изтребител МиГ-15 загива лейтенант Деню Неделчев Денев Причина за катастрофата е ГТП при изпълнение на зона прост пилотаж нощем – намаляване на височината под безопасната при изпълнение на вираж с наклон 45 градуса.

Из спомените на генерал-майор Иван Дочев
Имаше жертви. Първият от нашия випуск, който загина, бе Деньо Денев. Отиде си през септември 1970-а. Случи се по време на нощни полети. Преди тях задължително се почива по 4 часа. Даже заедно почивахме. Тръгнахме към старта и той започна да ми разказва какво е сънувал. Говореше ми: „Уж летим със самолетите, а вие трима от випуска ме изпреварихте. Аз вървя пеша и ви викам да ме изчакате, че се изморих, но се скрихте зад един баир.“ Сякаш бе пророчески сън. Излетяхме и Деньо не се върна.
Как се е случила трагедията? Влязъл в ниски облаци и се блъснал в Родопите до лагера Гонда вода. Като се издигнеш над ниските облаци, отгоре е луната. Тя ги осветява и изглеждат като море – изключително красива гледка. Под облаците е тъмно, но където е голям град, отдолу се вижда като зарево. Ние сме си говорили често за тези красоти, вероятно той е решил да види как е. Но предполагам, че във фаталния полет под облаците е объркал Асеновград с Пловдив. Снижил се, искал да излезе от тях, за да се ориентира, но се ударил в планински хребет.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани