Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Mинистърът на отбраната Димитър Стоянов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. д-р Роб Диксън

[post-views]
Mинистърът на отбраната Димитър Стоянов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. д-р Роб Диксън

Перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната бяха обсъдени на среща на министъра на отбраната Димитър Стоянов с Н.Пр. д-р Роб Диксън, извънреден и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия. В разговорите участваха заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, началникът на кабинета Владко Владов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, аташето по отбрана на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия капитан I ранг Алекс Буш и помощник-аташето по отбрана на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия капитан Матю Брейн.

Министър Стоянов поднесе съболезнования за кончината на кралица Елизабет II и подчерта, че това е голяма загуба не само за Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, но и за целия свят.

Като основна задача пред своя екип министър Стоянов посочи работата по ускоряване на модернизационните проекти на Въоръжените сили и документалната подготовка. „Подготвяме инвестиционна програма с 12 проекта, която ще бъде внесена за одобрение в Министерски съвет“, каза още министърът на отбраната. Като основни предизвикателства министър Стоянов открои участието на Въоръжените сили в охраната на държавната граница и оказването на помощ на населението след наводненията в населени места в община Карлово. По думите му Българската армия всекидневно оказва съдействие при отстраняване на последствията, причинени от наводненията като същевременно продължава и бойната подготовка на формированията.

Министър Стоянов подчерта значимостта на участието на британски военнослужещи в съвместната подготовка на Учебен полигон „Ново село“ и при подпомагане изграждането на бойната група на територията на страната, както и проведените съвместни учения между Специалните сили на България и Обединеното кралство.

Извънредният и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Н.Пр. д-р Роб Диксън изрази задоволство от отличното сътрудничество между двете държави във военната сфера. Обсъдени бяха въпроси от актуалния дневен ред на сигурността и доброто ниво на съвместни военни учения, тренировки и обучения. Министър Стоянов оцени ангажираността на Обединеното Кралство за предоставяне на подкрепа за повишаване на оперативната съвместимост и способностите на българските Въоръжени сили.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани