Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преди 78 години излиза първият брой на в. „Народна войска“

[post-views]
Преди 78 години излиза първият брой на в. „Народна войска“

Днес е Кръстовден. Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Днес е и важна дата за военната ни история. Краткото прекъсване на периодиката на военните вестници у нас е преустановено с излизането на първия брой на в. „Народна войска“ на 14 септември 1944 г. Разпространението му има адрес – окопите на фронта, където българската войска участва в заключителния етап на Втората световна война.

На 14 февруари 1892 г.  излиза първият брой на в. „Военни известия”, първообразът на в. „Българска армия”. Със заповед на министъра на отбраната Стефан Янев в началото на тази година 14 февруари бе обявен за Празник на военните медии – в. „Българска армия“ и Военният телевизионен канал. Това стана по повод 130-ата годишнина от издаването на първия брой на в. „Военни известия“.

През 1919 г Министерството на войната преименува изданието на „Народна отбрана” и му дава задачата, като независим военен всекидневник, да защитава българската войска от обвинения и нападки от страна на партийни централи и всички, които търсят виновник за националните катастрофи за сметка на българската армия.

През годините по-нататък официалният вестник на Министерството на отбраната е имал  различни наименования – „Народна войска” „Народна армия” и сега „Българска армия”. Неговата функция винаги е била и е една и съща – да отразява и популяризира  българското военно дело, да защитава честта и достойнството на българския воин.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани