Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ТПС: Израел предлага помощ на Албания в борбата с кибератаките на Иран

[post-views]

Израел предложи да помогне на Албания да се пребори с кибератаките от Иран, след като миналата седмица атаката, ударила страната, причини големи щети, предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.

На 9 септември иранска кибератака удари системите за граничния контрол на Албания. Предишната кибератаката на Иран срещу Албания бе на 15 юли.

В понеделник заместник-министърът на външните работи на Израел Идан Рол се срещна с албанския външен министър Олта Джачка по време на конгрес в Берлин и изрази признателността на Израел за решението на Албания да прекъсне дипломатическите си връзки с Иран и предложи Израел да сподели знанията и опита си в киберотбраната.

„Ще продължим да укрепваме сътрудничеството между Израел и Албания“, каза той.

Израел заяви по-рано, че „се присъединява към САЩ и много други страни в острото осъждане на злонамерената кибератака на Иран срещу Албания. Иран трябва да бъде държан отговорен за тази безпрецедентна кибератака, насочена към критичната информационна инфраструктура на Албания. Иран продължава да представлява ясна и настояща заплаха за мира и стабилността на региона на Близкия изток и на целия свят.

Държавният секретар [на Съединените щати] Антъни Блинкън разговаря с албанския премиер Еди Рама в понеделник и осъди „безразсъдната“ кибератака срещу Албания, като подчерта значението за регионалната сигурност на американско-албанското сътрудничество като съюзници в НАТО.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санкции на Министерството на разузнаването на Иран и на неговия министър след тази атака, отбелязвайки, че Министерството на разузнаването на Иран ръководи няколко мрежи от участници в киберзаплахи, включително тези, които участват в кибершпионаж и атаки с искане на откуп срещу премахване на зловреден софтуер (ransomware) в подкрепа на иранските правителство.

„Кибератаката на Иран срещу Албания пренебрегва нормите за отговорно мирновременно поведение на държавата в киберпространството, което включва норма за въздържане от повреждане на критична инфраструктура, която предоставя услуги на обществеността“, каза служителят на Министерството на финансите Брайън Нелсън. „Няма да толерираме все по-агресивните кибер дейности на Иран, насочени към Съединените щати или нашите съюзници и партньори.“

Израел се счита за световен лидер в бизнеса с киберсигурност и е разработил усъвършенствани протоколи за сигурност, тъй като кибератаките срещу Израел нарастват експоненциално през последните години.

Реувен Елияху, главен технологичен директор в Министерството на здравеопазването, каза пред Кнесета през ноември, че здравната система на Израел е изправена пред около 100 000 атаки месечно.

През декември онлайн сайтът на националната агенция за социално осигуряване на Израел беше подложен на кибератака. През октомври иранската група „Блек Шедоу“ (Black Shadow) хакна множество израелски сайтове. Също през октомври компютърната система на медицинския център „Хилел Яфе“ се срина при кибератака за откуп. На болницата отне повече от месец, за да възстанови напълно системите си.

През юли тази година онлайн сайтът на Министерството на здравеопазването на Израел беше подложен на кибератака в неделя, последната от поредица атаки срещу ключова инфраструктура в страната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани