Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

14 септември – празник на българските пожарникари

[post-views]
14 септември – празник на българските пожарникари

За поредна година българските пожарникари ще отбележат професионалния си празник. Празникът ще се състои на 14 септември в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите на тогава Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Така е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната. Първият пожарникарски събор в България е бил свикан именно на 14 септември, но през 1905 г.

Темата коментира в “Нашият ден“ комисар Любомир Баров:

“Предизвикателствата са всекидневие в нашата професия, те са свързани с постоянно отзоваване на сигнали, подадени от граждани. Сигналите са свързани с различните ни дейности – гасене на пожари, катастрофи и бедствени ситуации. Това изисква от нас едно постоянно дежурство, както и постоянни професионални действия“.

“Изисква се постоянно обучение и професионализъм. Изисква се добро познаване на работата и на всички обекти на територията на столицата, за да може да се отреагира по най-добрия начин.  На първо място е важно човек да бъде подготвен и да има желание да изпълнява по-специфични дейности. Относно възпитанието на младежите, залагаме много на това направление.  Работим с децата още от най-ранна възраст. Трудим се по сформиране на младежки противопожарни отряди – “Млад огнеборец“ за защита при бедствия и аварии и правим ученически състезания“, разказа още той.

Мястото на доброволците

Темата коментира в “Нашият ден“ Ясен Цветков, председател на Асоциацията на доброволците в България:

“Доброволците се превърнаха в институция във важен компонент на системата за справяне с бедствия в страната. Ние вървим по нашия труден път на развитие. Радостното е, че все повече хора имат желание да се включват, все повече млади и активни хора се включват в тези формирования.

Най-важното е да имаме една доброволческа система за овладяване на бедствия, каквато ни е необходима. Всеки може да стане доброволец, стига да е психически и физически здрав. На следващото място, човек трябва да е мотивиран, да е готов да се готви и обучава.

Законодателно въпросът е уреден. Чисто нормативно нещата са разписани. Тук обаче трябва да поговорим малко и за културата на работодателя и на взаимоотношенията между работодател и доброволец.

Доброволците са хора, подали съответните документи и преминали през процедура на подбор. Това са хора, които разполагат със защитна екипировка, оборудване и униформи и хора, които при обявяване на бедствено положение би следвало да сменят чисто цивилния си граждански статус“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани