Информационен център на Министерство на oтбраната

Воини ремонтират оградата на границата

Честваха 144 години от създаването на Инженерни войски

Приветствам ви с празника по случай 144 години от създаването на Инженерни войски в България. 144 години история, изпълнена с всеотдаен труд и самоотверженост, с утвърждаване и усъвършенстване на умения, способности и постигнати успехи. 144 години опора на народа ни във военно и мирно време, в кризисни и трудни моменти. Това са Инженерните войски на Българската армия, които и днес продължават славните традиции на своите предшественици с достойнство и чест. Така започна словото си командирът на 91-ви инженерен батальон подполковник Петко Петков на тържественото честване на 13 септември – Денят на Инженерните войски.

Той посочи участието на военнослужещи от батальона при преодоляването на последствията от наводненията в община Карлово и работата по възстановяване на компрометираните участъци на съоръжението от възпрепятстващ тип на българско-турската граница. Отбеляза също, че и през тази година модулното формирование от батальона продължава да разузнава, транспортира, обезврежда и унищожава открити незвривени боеприпаси. Членове сме, припомни подполковник Петков, на Многонационалното интегрирано формирование за обща инженерна поддръжка на логистиката (IEL MILU).

Командирът на 91-ви батальон обяви кои са най-близките задачи пред формированието. От 27 до 29 септември е сертификацията на декларираната инженерна рота за обща поддръжка за оценка на способностите по изискванията на НАТО. От 3 октомври група ще се включи в охраната на държавната ни граница. В готовност за извеждане е друга група за отремонтиране на възпрепятстващото инженерно съоръжение на българско-турската граница.

Честването продължи с прочитане на поздравителен адрес от командира на 55-и инженерен полк полковник Иван Тишков. Наградени бяха военнослужещи със заповеди на началника на отбраната, командира на Сухопътните войски, командира на 55-и полк и командира на 91-ви батальон. Отличията връчиха подполковник Росен Кунов и подполковник Петко Петков. Накрая формированията от 91-ви батальон преминаха в тържествен марш.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top