Информационен център на Министерство на oтбраната

Над 400 военнослужещи помагат след потопа в Карловско

Над 400 военнослужещи помагат след потопа в Карловско

Българската армия ще продължи да помага на населението поне още месец, смята бригаден генерал Деян Дешков

Над 400 военнослужещи се включиха в помощ за възстановяване на населените места, пострадали от големите наводнения в община Карлово.

В аварийно-възстановителни дейности в селата Богдан и Карлово на 15 септември участваха 165 военнослужещи от Сухопътните войски, 100 от Командването за логистична поддръжка (КЛП), както и по 50 човека от Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. За изпълнението на задачите от КЛП бяха осигурени инструменти.

Българската армията се включи в помощ на населението още в първите часове на 2 септември, след настъпването на бедствието. „Водата е стихия и течението беше изключително силно в онзи момент. Рискът да загубим някого от нашите хора също беше доста голям. Успяхме да окажем съдействие и да евакуираме хората, чийто живот беше застрашен”, каза командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили помагаха за отстраняването на последиците от бедствието, причинени от наводнението, в обществените сгради и частни домове, в най-засегнатите населени места на общината.

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада помагаха в селата Слатина, Каравелово и Богдан. От авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево действаха в с. Богдан.

50 курсанти от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново и 40 курсанти от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски” – Долна Митрополия, се включиха като доброволци в помощ на пострадалите от наводнението. Курсантите от ВВВУ бяха разпределени в с. Богдан, където участваха в разчистването на инфраструктура и жилища, а курсантите от НВУ – в селата Каравелово и Слатина. „Българската армия ще продължи да помага на населението в община Карлово поне още месец. Предстои изготвянето на нов план, по който ще се осъществява участието на военнослужещите във възстановителните дейности“, съобщи бригаден генерал Дешков.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top