Информационен център на Министерство на oтбраната

Обсъдиха стратегическото значение на Черно море

Процеса на отбранителното планиране и мерките за повишена бдителност на НАТО обсъдиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на СКС Неапол адмирал Стюарт Мънч

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе среща с новия командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол, адмирал Стюарт Мънч, който встъпи в длъжност през юни тази година.

Адмирал Ефтимов акцентира върху стратегическото значение на Черно море за страните в региона и НАТО в контекста на настоящите условия на сложна военностратегическа среда и на война в непосредствена близост до нашите граници. Той подчерта, че  България остава ангажирана в подкрепата си към колективните усилия за осигуряването на безопасно и свободно корабоплаване.

На срещата адмирал Ефтимов и адмирал Мънч  разгледаха процеса на отбранителното планиране на НАТО, мерките за повишена бдителност и тези за дългосрочно повишаване на възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса, както и инициативата за засилено предно присъствие в отговор на войната в Украйна. Адмирал Ефтимов и адмирал Мънч обсъдиха трансформацията на бойната група, разположена на българска територия, в съответствие с взетите решения на Срещата на върха на НАТО в Мадрид. В рамките на визитата си в нашата страна  новият командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол, се запозна с текущото състояние и подготовката на батальонната бойна група.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top