Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военни учения в Колумбия под патронажа на НАТО

[post-views]
Ирландия ще участва в силите на ЕС за бързо реагиране

В Колумбия започнаха военни учения под патронажа на НАТО. Домакин на маневрите е военна база Толемейда, която се намира на 125 км от столицата Богота. Ученията, които има за цел да развият военни способности на колумбийската армия до стандартите в Алианса, са наблюдавани от военни специалисти от Германия, Франция и Испания.

Освен учения с бойна стрелба започналите военни учения включват и работа по обезвреждането на мини, невзривени боеприпаси с използването на специализирани работи.

Герман Веласко – оценяващ офицер на ниво 1 НАТО:

„Целта на маневрите е възможност да подобрим способностите си до стандартизираните нива в НАТО. По този начин ще можем да подобрим службата в армията, а с това и по-доброто провеждане на операции в нашата страна.“

От години Колумбия се опитва да стане част от Северноатлантически алианс. За сега обаче страна е партньор на НАТО, и като такъв е активен участник в Контактна група за Украйна, създадена малко след началото на руската инвазия. През последните месеци колумбийски военни инженери обучат украински специалисти, които в бъдеще ще разминират територията на Украйна. Според експерти подобна задача ще отнеме години, заради големия брой противотанкови мини, невзривени снаряди и импровизирани взривни устройства оставени от руската армия.

Другата цел на започналите в Толемейда военни учения е провеждането на операции в мирно време, което е пък част от плановете на президента Густаво Петро да сложи точка на тлеещия от години конфликт между централната власт в Богота и различни партизански организации в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани