Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 400 военнослужещи помагат след потопа в Карловско

[post-views]
Над 400 военнослужещи помагат след потопа в Карловско

Българската армия ще продължи да помага на населението поне още месец, смята бригаден генерал Деян Дешков

Над 400 военнослужещи се включиха в помощ за възстановяване на населените места, пострадали от големите наводнения в община Карлово.

В аварийно-възстановителни дейности в селата Богдан и Карлово на 15 септември участваха 165 военнослужещи от Сухопътните войски, 100 от Командването за логистична поддръжка (КЛП), както и по 50 човека от Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. За изпълнението на задачите от КЛП бяха осигурени инструменти.

Българската армията се включи в помощ на населението още в първите часове на 2 септември, след настъпването на бедствието. „Водата е стихия и течението беше изключително силно в онзи момент. Рискът да загубим някого от нашите хора също беше доста голям. Успяхме да окажем съдействие и да евакуираме хората, чийто живот беше застрашен”, каза командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили помагаха за отстраняването на последиците от бедствието, причинени от наводнението, в обществените сгради и частни домове, в най-засегнатите населени места на общината.

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада помагаха в селата Слатина, Каравелово и Богдан. От авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево действаха в с. Богдан.

50 курсанти от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново и 40 курсанти от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски” – Долна Митрополия, се включиха като доброволци в помощ на пострадалите от наводнението. Курсантите от ВВВУ бяха разпределени в с. Богдан, където участваха в разчистването на инфраструктура и жилища, а курсантите от НВУ – в селата Каравелово и Слатина. „Българската армия ще продължи да помага на населението в община Карлово поне още месец. Предстои изготвянето на нов план, по който ще се осъществява участието на военнослужещите във възстановителните дейности“, съобщи бригаден генерал Дешков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани