Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обезвредиха „терористи“ пред очите на американски адмирал

[post-views]
Обезвредиха „терористи“ пред очите на американски адмирал

Българска механизирана рота от Втора механизирана бригада и американски пехотен взвод с поддръжка от безпилотни летателни апарати от 61-ва Механизирана бригада демонстрираха настъпление в населено място и прочистване на жилищни сгради от терористи и обезвреждането им. Показна операция с този сценарий видя на Учебен полигон „Ново село” новият командир на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол адмирал Стюърт Мънч. На полигона той се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България. Висшият американски военен бе посрещнат от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

Брифинг за мисията, структурата и основните задачи на СКС изнесе полковник Христо Христов – заместник-началник на щаба на СКС по операциите. Адмирал Мънч бе осведомен за текущото състояние и основните предизвикателства пред бойната група, представени от подполковник Велин Кехайов – командир на 42-ри механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и командир на бойната група.

Демонстрацията на способности завърши със статичен показ на въоръжение и техника, използвани от формированията от бойната група, в който участваха и представители на италианската армия с командир полковник Франческо Алаймо.

„Беше прекрасна възможност да видя с очите си великолепните способности, до които е достигнала тази бойна група“, сподели адмирал Стюарт Мънч пред военните медии. „Впечатлен съм от подготовката и отличното взаимодействие между българските и американските военнослужещи“, каза още той и им пожела да продължат да развиват и усъвършенстват своите способности.

„Използваме тази възможност, за да подчертаем още веднъж нашата решимост да работим заедно, съвместно със съюзниците за суверенитета и независимостта, както на нашата държава, така и на страните – членки на НАТО”, отбеляза генерал-лейтенант Димитър Илиев.

„Днес ние имаме честта да посрещнем адмирал Стюърт Мънч като новия командир на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол, използвахме възможността да споделим идеи за бъдещата ни съвместна  работа, като изразихме нашата убеденост в големите роля и принос на командваването за гарантиране на сигурността в тази част на региона и очакваме съвместни тренировки и в бъдеще“, заяви командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов.

На демонстрацията присъстваха и заместник-командирът на Многонационалната дивизия „Югоизток” бригаден генерал Пламен Йорданов и командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов.

Съвместната бойна група е сформирана на територията на нашата страна съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май 2022 г. за усилване на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните-членки. Изграждането на боеспособна бойна група у нас е израз на решимостта на България и нашите съюзници от НАТО да споделим отговорността за гарантиране на сигурността на страните членки, като подсилим възпиращия потенциал на Източния фланг на Алианса. Като рамкова държава Италия се включва с до 800 военнослужещи, Албания – с до 40 военнослужещи, а България – с една рота до 140 военнослужещи и до 15 военнослужещи в щаба на бойната група.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани