Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът поиска затягане на охраната на границата

[post-views]
ЕК отчита положителни резултати от европейската подкрепа за охрана на българо-турската граница

Специалните служби да затегнат охраната на границите на България и да спрат бежанската вълна през тях,поиска президентът Румен Радев на съвещание във вторник с шефовете на ДАНС Пламен Тончев, на разузнаването Антоан Гечев, на военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев. В срещата са участвали и военният министър Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов,заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, директорът на Гранична полиция Росица Димитрова.

Ефективната охрана на външните европейски граници е условие за гарантирането на националната сигурност и за присъединяването на България към Шенген, е заявил президентът на работната среща.

По време на срещата са били набелязани мерки за затягане на охраната на границите на България, които са външни за ЕС, както и за справяне с миграционния натиск и пресичане на нелегалния трафик на хора. Набелязани са били и мерки за снабдяването на службите с модерна екипировка и оборудване и за партньорство с Европейската агенция за гранична и брегова охрана ”Фронтекс”. Присъединяването на България към Шенгенското пространство до края на годината бе обявено от служебното правителство като основен приоритет. То бе поставено като задача от Румен Радев в речта му при назначаването на кабинета на Гълъб Донев. Чешкото председателство на ЕС също поиска България, Румъния и Хърватия спешно да бъдат приети от останалите държави, които нямат граничен режим помежду си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани