Информационен център на Министерство на oтбраната

Маргарита Хранова, Петя Буюклиева и Михаил Белчев с награди от Международния фестивал за поп и рок музика – София 2022

Маргарита Хранова, Петя Буюклиева и Михаил Белчев с награди от Международния фестивал за поп и рок музика - София 2022

София беше музика! В навечерието на празника на столицата ХII-тото издание на най-голeмия Фестивал за поп и рок музика  – София 2022 избра своите песни. Събитието се проведе под патронажа на г-жа Албена Атанасова – заместник – кмет на Столична община и отново събра творци в подкрепа на каузата „Да сверим биологичния си часовник на време“. Тя е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора.

Музикалният форум и тази година посрещна тържествено изявени и млади композитори, текстописци, аранжьори, изпълнители и представители на институциите.

По традиция, Събитието се провежда под актуален слоган. Музикалният форум тази година е насочен към подкрепа на каузата за повече българска музика в национален ефир.

Фестивалът се проведе в категория: Конкурс за нова българска поп и рок песен. И този път Фестивално жури в състав: проф. Михаил Белчев (поет), Йорданка Христова (певица), проф. Захари Георгиев (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването „Бъди какъвто си“ по БНР), Любомир Дамянов (композитор), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица“), Здравко Петров – Програма „Хоризонт“ и радио БИНАР изпита „затруднение“ при избора на призовите места.

1-ва награда получи песeнта: „Колко си близо“по музика и аранжимент на Антон Серкеджиев в изпълнение на група DELTA ROOSTERS. Наградата връчи заместник кметът Албена Атанасова.

Песента „Надежда“ получи Специална Награда на Медиите, избрана от жури в състав: Атанас Лазаров (Агенция за публични комуникации ПРофайл), Симеон Демиров – (вестник „България днес“), Анелия Попова – (Информационна агенция „Блиц“), Владимир Христовски – (журналист), Ивелина Георгиева (информационен сайт „My Family.bg“), Ивайло Кицов (Главен редактор на MySound.bg), Антон Стефанов (заместник главен редактор на вестник „Филтър“), Мария Райчева (“24 часа”), Добромир Банев (журналист, поет) Рокси Рок (собственик на “Хайлайф”).

Конкурсът излъчи две 2-ри награди, които бяха с равен брой точки: Това са песните: „Целувай ме, аз те намерих“ по музика, текст и аранжимент на Ивайло Терзиев и песента на музикантите от Weil – Мая и Пламен Ковачеви „Ангел на любовта”. Пламен Ковачев е автор на музиката, текста и аранжимента.

Специалната награда на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев отново получи песента на Weil. Наградата връчи председателя на Организационния екип на Фестивала и на “Спринт Продакшън” – Пейо Пеев.

3-то място бе присъдено на песента „Пазя те” по музика на Димитър Бенков, текст на Валери Славчев, аранжимент и изпълнение група Хоризонт. Наградата връчи д-р Теодора Иванова – председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Приз и специален плакет „40-т години на сцената“ получи Петя Буюклиева по повод нейните 2х20 на сцената. Тя бе връчена от Йордан Георгиев.

Специална награда за принос в българската музика получи композитора Асен Драгнев. Той е автор на повече от двеста песни в областта на популярната музика, изпълнявани от известни български солисти и групи. Тя му бе връчена от голямата Йорданка Христова.

Наградата за цялостно творчество и принос в българската музика се присъди на Михаил Белчев. Тя бе връчена от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Тази година гост изпълнителите Алек Сандър и Еди Гроуел долетяха от Ню Йорк и Белгия специално за събитието. Те получиха специални плакети и приз за участие от Иван Тенев – член на Фестивалното жури и на организационния екип.

Фестивалът беше закрит с песента „Не спи градът” по музика и аранжимент на Асен Драгнев, текст на Добромир Банев, в изпълнение на Богдан Томов и всички участници.

Водещите на Събитието – емблематичният глас на БГ радио – Атанас Стоянов и Мария Сивкова – Илиева поддържаха доброто настроение.

Фестивалът се организира от Столична община и Сдружение „Спринт Продакшън”. Подкрепен е и от Министерството на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния дворец на културата, Сдружението „Независими автори, музиканти и продуценти“ /СНАМП/.

Инициаторът на Информационната кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“, изпълнителката на „Мечта за дете“ – Галя Георгиева и председателят на Фондация „Мечта за дете“ Ивелина Рускова бяха сред гостите на събитието. Те благодариха за подкрепата към жените с жените с репродуктивни проблеми.

Българската национална телевизия ще излъчи ХII Фестивал за поп и рок музика „СОФИЯ“ 2022 с режисьор Боян Даскалов на 15 октомври /събота/ от 15:00 часа.

Гласуването на Песен на Публиката продължава до 16 октомври 2022 год., когато ще бъде обявена в Централната емисия „Новини“ по БНТ.

Тя се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите. Песента-фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top