Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армейската сцена открива сезона

[post-views]
Армейската сцена открива сезона

На „Раковски” 98  отварят врати на 17 септември, скоро – премиера на „В очакване на Годо”

Театър „Българска армия” открива сезона си в Деня на София, 17 септември, с „Енигматични вариации” и „Ножица-трепач”. На две от трите си сцени утре ще се играят едни от най-гледаните представления на военната трупа.

Официалното откриване поставя доайенът на българския театър Васил Михайлов в спектакъла „Енигматични вариации” на един от най-гледаните европейски драматурзи Ерик-Еманюел Шмит – в сцена-клуб „Максим”. А на голямата сцена се играе хитовата комедия с вече 18-годишна биография в този театър: „Ножица-трепач”.

Първите премиерни спектакли ще са през ноември и ще срещнат зрителите с героите на Самюъл Бекет от легендарната пиеса „В очакване на Годо”, едно от най-големите абсурдистки заглавия, което преди повече от 30 години неслучайно авангардно „проби” именно на армейската сцена под режисурата на знаменития режисьор на Военния театър Леон Даниел с участието на Ивайло Христов, Йосиф Сърчаджиев, Мирослав Косев и Атанас Атанасов. Ще бъде поставена и комедията на Молиер „Мизантроп”, която самият автор определя като „най-мрачна, но най-умна”.

През този сезон трупата отбелязва и един рекорден театрален юбилей, уникален сам по себе си и за който няма конкурент в световната театрална история. „Секс, наркотици и рокендрол” не само се играе 30 години на сцената й, но и с един и същ актьорски състав! На 12 ноември Ивайло Христов, Дони и Коцето ще приемат аплодисментите на публиката за юбилея.

Русия, една секунда преди Путин…

Краят на 1995 г., на стария и болен президент Елцин му е трудно да се откаже от властта, особено когато обкръжението му го уверява, че само той може да се справи с управлението на страната. И дори след инфаркт от болничното легло Борис Елцин продължава да настоява, че Русия не може без него. И като че ли привържениците му постигат победа. Но се получава обратното на това, за което са се борили.

В книгата си „Всички са свободни” руският журналист Михаил Зигар, който живее в емиграция, събира спомените на политици, бизнесмени и журналисти, станали свидетели (но и участници) в събитията, предшествали втория мандат на Елцин. Търсят се пътят на раждането на диктатурата и корените на днешната политическа ситуация в Русия.

С думите „Всички са свободни” Елцин закрива работните срещи покрай кампанията преди втория си президентски мандат през 1996 г. Кремъл е кошер от интереси, намерения, идеологии и връзки. Популярността на първия президент на Руската федерация потъва в хаоса на приватизацията и овладяването на държавата от едрия бизнес. И само на пръв поглед изглежда, че всички са свободни и демокрацията най-накрая е дошла…

„Може да се каже, че това е Русия една секунда преди Путин” – казва самият Зигар за времената, които описва в едно увлекателно и опасно съчинение, доколкото е посветено на близката история. Книгата се приема като универсално четиво за западната публика в момент, когато Русия е в медийното внимание на света след нападението над Украйна.

Синелибри за 8-и път свързва литературата и киното

Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри ще се проведе под знака на 100-годишнината от смъртта на Марсел Пруст, иконата на литературния модернизъм. Фестивалът ще се състои от 8 до 30 октомври. За същия период част от филмите ще бъдат излъчени паралелно в дигитален формат чрез онлайн платформата Neterra.TV+.

Синелибри 2022 ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. Ще гостуват на живо забележителни режисьори, сценаристи, писатели, актьори, композитори и продуценти. Предстоят и интересни кино-литературни събития, галавечери, пърформанси, образователни инициативи.

Международно жури от изтъкнати артисти с президент режисьора Камен Калев (създател на „Източни пиеси”, „Островът”, „С лице надолу”, „Февруари”) ще оценява 10 премиерни заглавия, току-що показани на световни кинофоруми. Член на журито е нашумялата френска писателка, драматург, сценарист и режисьор Аманда Стерс,  автор на над 10 романа, няколко от които са адаптирани за голям екран и режисирани от самата нея.

Заглавията в конкурса за най-добра литературна адаптация включват 10 отбрани пълнометражни филма. Сред тях е дългоочакваният дебют в игралното кино на световноизвестния български аниматор Теодор Ушев. Шеметната екранизация по мотиви от романа „Пумпал” на Владислав Тодоров φ1.618 ще потопи зрителите в мистериозния свят на биотитаните – микронация от безсмъртни, биологически съвършени хора. В конкурса влизат драмата „Колибрито” на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези, ексцентричната комедия „Невинният” на Луи Гарел, копродукцията на Италия, Белгия и Франция „Осемте планини” с Наградата на журито от кинофестивала в Кан; драматичният романс „Алени платна” на режисьора Пиетро Марчело – свободна адаптация по повестта на Александър Грин „Корабът с алени платна”, „Да живееш” – британски римейк на японския шедьовър Ikiru (1952), дело на режисьора Акира Куросава, „Петер фон Кант” – последният филм на Франсоа Озон, интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант” на Райнер Фасбиндер, ирландският „Мълчаливото момиче”, драма на реж. Колъм Бърейд, която ще се бори и за наградата „Оскар”, индонезийската историческа драма „Преди, сега и после” на режисьорката Камила Андини, копродукцията на Италия и Франция „Носталгия” на режисьора Марио Мартоне, номинирана за „Златна палма” и спечелила четири награди на италианските киножурналисти: за режисура, сценарий, най-добър актьор в главна роля (Пиерфранческо Фавино) и най-добър актьор в поддържаща роля. Повече информация има на уебстраницата на фестивала: www.cinelibri.com

НАКРАТКО

Най-дълго, 14 минути, на завършилия 79-и Международен кинофестивал във Венеция беше аплодиран филмът за холивудската и попкултурната икона Мерилин Монро „Блондинка”. Изпълнителката на ролята в драмата за живота на актрисата – кубинката Ана де Армас, приемаше овациите разплакана, а до нея беше и Брад Пит, продуцент на филма. Голямата награда „Златен лъв” за най-добър филм бе присъдена на „Цялата красота и кръвопролитие” на американската режисьорка Лора Пойтрас. Филмът разказва за именитата фотографка и политически активист Нан Голдин, за битката й с могъщото семейство Саклър от фармацевтичната мафия, отговорна за хиляди смъртни случаи от свръхдоза опиоидни медикаменти.

Любимците на няколко поколения зрители ще разкажат живота си чрез своята музика, стилна сценография и богато светлинно шоу, с бенд и вокална група. В юбилейното си шоу „Ритон” ще изпълнят най-големите си хитове през годините и нови авторски песни. То ще се състои на 3 ноември от 20,00 ч. в зала 1 на НДК.

Най-ново

Единична публикация

Избрани