Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 120 коли са пострадали при бурята в Бургас, щети по инфраструктурата, унищожени са лозя

[post-views]

В общините Бургас и Поморие остава обявеното частично бедствено положение след мощната буря, връхлетяла района снощи.

Продължава разчистването на падналите дървета и клони, като приоритетно се работи по освобождаването на блокираните пътища, улици и разчистването на училищни дворове.

Възстановено е електрозахранването във всички квартали и населени места. От електроразпределителното дружество предупреждават, че са възможни прекъсвания на тока в Поморие и селата Лъка и Каменар, където е осигурено алтернативно електроподаване.

„Електроразпределение Юг“: В Поморие и Сарафово има ток, но са възможни смущения

Над 120 са ударените от паднали дървета автомобили в областния център. Големи щети са нанесени в Морската градина в Бургас, където има десетки изкоренени и прекършени дървета: „Погром абсолютен“; „Изкоренено дърво, толкова голямо дърво с корените не съм виждала“; „Апокалипсис. Направо е разруха“; „Особено в другата част на Морската градина още по-големи дървета са паднали. Много клони има счупени. Просто е било нещо ужасно“, споделиха бургазлии пред БНР. Хората, които се разхождат и утре в градината, трябва да внимават за опасно надвиснали клони.

Над 300 сигнала за изкоренени дървета и прекършени клони са постъпили в община Бургас. Над 1000 декара лозови масиви са опустошени, като е унищожена 1 млн. тона продукция.

Благодарение на усилията на 30 екипа на електроразпределителното дружество електрозахранването днес беше възстановено навсякъде в общините в Бургас и Поморие. Първо беше възстановено подаването на електроенергия в бургаския квартал „Меден рудник“, а до следобедните часове без ток останаха поморийските села Лъка и Каменар, но и там вече има електрозахранване.

Аварията по високоволтовата мрежа обаче е много сериозна, тъй като има съборени 12 решетъчни стълба с високо напрежение, каза в Бургас министърът на енергетиката Росен Христов

 „За съжаление, големите поражения са по 110-киловолтова мрежа. Предварителната оценка е, че са необходими около два месеца за възстановяване. Изискал съм още утре да представят графика, за да го обсъдим с Кризисния щаб и да намерим вариант по-бързо да бъде монтирана тази високоволтова мрежа“.

Утре учебният процес ще започне нормално във всички училища в Бургас и Поморие, каза областният управител Мария Нейкова: „Кризата е преодоляна, предприети са необходимите действия за отстраняване, както виждате на падналите дървета, така че хората следва да бъдат спокойни и децата утре могат спокойно да бъдат на детска градина, училище. Има поражения и в училищната инфраструктура, но са предприети всички мерки те да бъдат отстранени“.

В Бургас бурята нанесе много щети по жилищни сгради. Липсват дрехи от терасите, изтръгнати са комарници, има паднали комини, а на саниран блок в комплекс „Славейков“ ураганният вятър е отнесъл част от изолацията.

Всички дежурни екипи на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението работят по отстраняването на паднали дървета, каза комисар Николай Николаев: „В момента на територията на община Бургас има седем екипа, които обслужват произшествия, свързани с паднали дървета върху автомобили. Имаме такъв екип и в Поморие“.

Говорителят на електроразпределителното дружество Петър Костадинов заяви: „Хубавото е, че  град Поморие вчера около 2:00 часа сутринта колегите успяха да го захранят. Работили сме до късните часове. В Сарафово успяхме да възстановим захранване“.

Днес Поморие бавно се възстановяваше след бурята. Силният вятър със скорост над 100 километра в час повали десетки дървета, лодки, огради и електрически стълбове. Отнесени са покриви на заведения. В града също е обявено частично бедствено положение.

За ситуацията в Поморие заместник-кметът Кунчо Гайдов заяви: „Там са най-многото щети по инфраструктурата. Има също нападали дървета, изпотрошени коли, огради, улици, канали задръстени“.

Мощната буря в Поморие оставя след себе си счупени и обърнати плавателни съдове, днес рибари поправяха и укрепваха лодки на кея в града. Морският вълк Николай Тодоров успява да се спаси по чудо: „Бяхме за риба на моряшкия вълнолом и нямаше време да се изнесем, аз, жена ми и детето влязохме в колата. Вятър над 120 километра в час, макар че за мен беше над 150 километра в час, защото да вдигне три пъти колата с трима човека вътре…. това е тон и половината кола…“

Ураганният вятър праща покрива на крайбрежното заведение на Стоян Джисов на метри от постройката: „Само за 30 секунди, бях вътре и в един момент се оголи – отгоре покривът ми изчезна. После вече го видях – ей, там е половината, тука – другата половина. Уплаших се, ама си влязох тук отдолу, където е стабилно“.

Бурята заварва дългогодишния спасител на централния плаж Валентин Ненков на работното му място: „На 3-ти пост, с градушка – 15 минути. Държахме се за поста, не можехме да слезем. А тези ламарини, ако бяхме дошли, сигурно щяха да ни отрежат главите – летяха отгоре. Постът се клатеше, но благодаря на това, че сме ги вкопали, (издържа)…Щом и тука  хотела е паднал покривът на басейна…“

Над 1000 декара лозови масиви са унищожени край Поморие. Ситуацията е много тежка, подчерта областният управител на Бургас Мария Нейкова: „Успоредно с това там, където гроздето не е обрано, също е поразено, което според хората за милион и половина са щетите към този момент“.

Кириак Кралев от Сдружението на лозарите: „Има цели парцели, в които са съборени на земята коловете, всичко е паднало долу на земята. Има други парцели, които градушката е ударила по чепките, по гроздето. Също така листата са съборени…. Ще подадем молби към „Земеделие и гори“. Те ще създадат една група, която ще тръгне по лозята и парцел по парцел ще оценява щетите“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани