Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На „среща“ с „капитанина“ Петко войвода

[post-views]
На „среща“ с „капитанина“ Петко войвода

По стъпките на легендарния защитник на беломорските българи.

Няма как да пишем за капитан Петко войвода и да не потърсим актьора Васил Михайлов. Именно с негови дума започнахме това кратко, но много съдържателно пътуване в дебрите на историята на Беломорска Тракия. „Не може да се говори кратко за капитана, той е голям, поне три часа трябва да Ви говоря за него и пак нищо няма да съм Ви казал“, сподели специално за вестник „Българска армия“ в кратко телефонно интервю големият български актьор. За него капитан Петко войвода е легенда, икона, име, което има огромно значение не само за българската история.

Посетихме с. Есими (Доганхисар) в Северна Гърция – родното село на капитан Петко войвода. Там попаднахме на Анастасиадис Продромос, който е повече българин от някои българи, собственик на комплекса „Сафари“. С какво е интересно това място ли, с това, че тук Анастасиадис е издигнал паметник на капитан Петко войвода – единственият в Гърция, той е поставен в двора на хотела, но преди няколко месеца оловният бюст на защитника на беломорските българи изчезва. И така едни 5 хил. евро, които собственикът на комплекса е похарчил за този паметник, на практика са отишли на халос. Да, но се оказва, че не е съвсем така.

Той е обособил едно хале, което е музей на капитан Петко войвода. Вътре могат да се видят негови портрети, моделът на паметника в реален размер, много книги, посветени на дейността на капитана, както и носии, фотоси на други български възрожденски дейци и комити. Така в Гърция един чистокръвен грък се оказва истински български патриот. И не само това. В землището на неговия имот той е обособил едно празно място, точно там някога се е намирала къщата на капитана, според него.

Именно тук Анастасиадис иска да издигне параклис и музей в прослава на българския войвода. За целта обаче са необходими много средства, а той все пак вече е вложил немалко в паметника. Ето тук можем да бъдем полезни като държава и народ. Става дума за едно наистина патриотично начинание, при това без условия. Човекът дава част от двора си, за да се изгради исторически обект, който касае основно българската история, и още нещо, той е готов лично да участва и със средства, и с труд, за да помогне. Е, какво повече от това можем да искаме!?

Чистосърдечен, работлив и изключително добронамерен, Анастасиадис Продромос, който отлично говори български език, не разреши ние да си платим фрапетата, защото беше горд, че български журналисти проявяват интерес към начинанието му в памет на капитан Петко войвода.

Село Есими е на около 23 км от гръцкия град Александруполис (Дедеагач). Някога селото е било чисто българско, което потвърди и самият Анастасиадис Продромос, роден през 1961 г., е бил и кмет на селото в началото на 90-те години. Неговият род се заселва тук през 20-те години на ХХ в. Повечето стари къщи, изградени предимно от камък, са български. Някои от тях днес се рушат, няма ги обитателите им, но историята помни славния капитан Петко войвода, защото той е герой не само за българите, но и за гърците. Доганхисар ту е в българско, ту е в гръцко през различните исторически епохи, но историята е една, защото и хората са едни.

„За историята, само за нея е важно, остави политиката днес, за историята е важно да помним Петко войвода, защото историята ни е обща“, споделя на изпроводяк Анастасиадис Продромос. Вземаме си довиждане с много вълнение, защото сме намерили още един приятел в Гърция – добър човек с още по-добри намерения. Здраво стиска ръцете ни Анастасиадис, здраво, като истински българин, пардон – грък!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани