Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стилияна Николова с бронз от световното и квота за Париж

[post-views]

Стилияна Николова с бронз от световното и квота за Париж
фото : Анна Недкова

Стилияна Николова спечели олимпийска квота за Игрите в Париж 2024 и бронзов медал в многобоя на световното първенство по художествена гимнастика в „Арена Армеец“ в София. 17-годишната българка направи изключителен дебют на шампионат на планетата при жените и завършва надпреварата с четири отличия след трите сребърни на финалите на отделните уреди на обръч, на бухалки и на лента. Медалът на Николова в многобоя е първо за България от далечната 2001 година на Световното първенство в Мадрид (Испания), когато Симона Пейчева печели сребърен медал.

Стилияна Николова събра сбор от 128.800 точки, след като беше оценена с 33.450 на обръч, 32.600 на топка, 32.600 на бухалки и 30.150 на лента. Българският щаб подаде три контестации, от които две бяха уважени и оценките й повишени.

фото : Анна Недкова

Италианката София Рафаели спечели първа титла в историята на Италия в многобоя на Световно първенство. Тя събра 133.250 точки, след като беше оценена с 33.800 на обръч, 34.250 на топка, 32.250 на бухалки и 32.950 на лента.

Така Рафаели, чийто треньор е Жулиета Канталупи, завършва първенството в София с пет отличия, от които четири златни и един бронзов. В първото си изпълнение на бухалки тя допусна грешка в края, но останалите три уреда ги изигра без грешки и взе златото.

Втора в многобоя при жени индивидуално се нареди Дария Варфоломеев (Германия) със 132.450 точки (32.850 обръч, 33.400 топка, 33.750 бухалки, 32.450 лента).

Така трите гимнастички с олимпийски квоти от шампионата в българката столица са София Рафаели (Италия), Дария Варфоломеев (Германия) и Стилияна Николова (България).

Сред официалните гости на състезанието беше легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев.

Днес Световното първенство завършва с финалите на отделните уреди при ансамблите от 15.00 часа. Българският тим, който спечели титлата в многобоя снощи, ще се бори за медалите на пет обръча и на две топки/три ленти. От 17.00 часа ще има галаспектакъл и церемонията по закриване на шампионата.

„Чувствам се удовлетворена от този медал и от спечелената квота. Определено състезанието е тежко, но ние се бяхме подготвили за него психически и физически, така че беше една идея по-лесно, а и с изминалото Европейското първенство вече бях натрупала малко опит. Преди самото начало на абсолютно всичко ми беше най-трудно днес. Ние сме свикнали да играем всичките четири съчетания. На всяко едно състезание има финали, на които се играят четири съчетания, така че ние сме се подготвили“, каза Николова след състезанието.

Тя призна, че е имала смели мечти преди първенството и е готова за още много тренировки в залата.

„Разбира се, че имах смели мечти и се радвам, че успях да ги сбъдна. Мисля, че на всеки един спортист му е ясно, че колкото по-нататък върви, толкова по-трудно ще става, а не по-лесно. Така че аз съм подготвена за всякакви препятствия и много работа в залата“, коментира 17-годишната гимнастичка.

Другата  ни представителка Боряна Калейн пропусна шампионата заради вирусно заболяване и Николова пое отговорността да бъде единствената представителка на домакините при жените.

„Разбира се, това малко ми повлия, обаче се опитах да не позволя да ми влияе особено. Също така всички треньори, ръководството на федерацията ме подкрепяха, така че не го усетих чак толкова фатално“, каза грацията и добави, че утре ще подкрепя в залата българските момичета от ансамбъла на финалите на отделните уреди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Виж още

Избрани