Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столова – еталон за военнослужещи и цивилни служители в Сливен

[post-views]
Столова – еталон за военнослужещи и цивилни служители в Сливен

Страницата подготвиха Валерия ТОДОРОВА и Венцислав ЖЕКОВ

В работата има периоди с различни натовареност и динамика,  невинаги е лесно

В състава на Център за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен с командир полковник Любомир Вачев е и „Стол за хранене на военнослужещи и цивилни служители“, който е продължител на Гарнизонния военен стол. Подполковник Христо Стойков, началник на отделение „Логистика“, уточнява: „Разполагаме с необходимите складове, производствени помещения и добро оборудване. Работата в кухнята и стола е специфична. Има своите изисквания и механизми, за да бъде на необходимото ниво. А отзивите са добри и отлични“.

Важно е войската да е доволна от храна, която получава. Войникът не бива да е гладен. Това звучи почти като цитат от Дрангов, но по същество е категорична истина. В работата на стола има периоди с различна натовареност и динамика,  невинаги е лесно, но екипът е на ниво и всички те умеят да се справят с всяко предизвикателство.

През последните десет години управител на стола е цивилен служител Колю Колев. Служебният му път е свързан с армията. От ноември 1979 г. той постъпва в сливенската танкова бригада и през първите три години е танкист, следващите четири е старшина на рота, а след това е назначен за завеждащ продоволствен склад до края на военната си служба.

Цивилните служители са Кремена Димова, Деяна Вълчанова, Янка Андонова, Радка Великова, Сивена Димова, Петранка Петрова. Освен тях на ротационен принцип, по график и в зависимост от натовареността, в стола работят и военнослужещи от домакинските отделения на ротите за логистично осигуряване в ЦПС. От домакинското отделение на Ротата за логистично осигуряване на ЦПС са младши сержант Славян Додев, ефрейтор Гергана Бъчварова-Атанасова и редниците Калина Кирова и Светослава Гаджева. От домакинското отделение на Ротата за логистично осигуряване на 61-ви танков батальон са младши сержант Даниел Иванов, ефрейтор Атанас Караджов и редниците Галин Бълджиларски, Синан Мустафов и Иван Георгиев. Всички те имат необходимата професионална подготовка, а готовите ястия са илюстрацията на техните умения.

Полковник Вачев изтъква: „Столът на ЦПС е еталон за вкусна и качествено приготвена храна, пример за организирана съвместна работа и отговорност при изпълнение на служебните задължения“. 

Няколко пъти Военният стол е имал атрактивни участия за дните на отворени врати в ЦПС, при които най-чести гости са деца от училищата и детските градини в област Сливен. Войнишка боб чорба, приготвена в полевата кухня, наистина впечатлява – и с препратките към миналото, и с приятния вкус. Одобрение печели и ароматният чай, предлаган на посетителите.

Легендарната боб чорба вече в нов „казан“

Дълга опашка от желаещи да опитат войнишката боб чорба, приготвена от полеви готвач, се изви в Националния военноисторически музей. Дори и дъждът не успя да спре желаещите да дегустират гозбата. Възможността за посетителите на музея беше част от програмата му за Деня на храбростта и празника на Българската армия. Оказва се обаче, че прословутата чорба никак не е проста манджа, а си има и история, а и бъдеще, защото вече се приготвя по нов начин, в нова и модерна полева кухня, която ще подобри вкуса и ще гарантира, че храната отговаря на всички съвременни изисквания за качество.

Френски модул М-150 представлява комплекс от шест елемента – хладилник, кухня, хлебопекарна, пералня, душ и тоалетна. Всичко това е изработено във вид на ремарке. Този комплекс е предназначен за приготвяне на храна за личния състав в полеви условия както на място, така и по време на движение при температурни условия от –10 до +49 градуса по Целзий. Освен това модулът служи и за поддържане на хигиенични условия на живот от военнослужещите.

Акцентът обаче е именно ремаркето кухня C.R.500. Това е едноосно ремарке, оборудвано с дизелов генераторен агрегат с течно охлаждане. Има две фурни, умивалня, подвижна водна помпа, готварска плоча, както и два броя тенджери и фритюрници.

Кухнята е предназначена за приготвяне на храна за до 500 човека. Обслужва се от 3-ма души. Развръща се за работа за около 50 мин. Ремаркето кухня може да бъде включено и към електрическата мрежа. Именно тук се подготвя легендарната боб чорба.

„Бобът е традиционна българска храна, която от много години се приготвя. В нея има много въглехидрати и насища организма. Затова именно се ползва като почти основна храна. Специфичното при боба е, че трябва да се сготви с много любов и да се добави традиционната подправка – джоджен. Боб чорбата е толкова характерна за войската, защото бързо засища. Има повече хранителни свойства. Българският войник по време на учения има нужда именно от такава храна, която да го нахрани и засити, за да има сила и енергия да изпълнява задълженията си“. Това каза за вестник „Българска армия“ старшина Атанаска Николова от в. ф. 52480 в София, която работи с новата кухня и която изрази удовлетворението си от придобивката, като изтъкна удобството и лесната експлоатация.

Оригиналната рецепта

Необходими съставки:

боб – 1 ч.ч. бял

олио – 2 с.л.

лук – 1 глава

моркови – 2 бр.

зелена чушка – 1 бр.

сол – на вкус

джоджен – пресен или сух

Запръжка:

червен пипер – 1 ч.л.

олио – 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Измит бял боб се изсипва в голяма тенджера и се залива със студена вода да се вари. Приготвят се зеленчуците, като се почистват и нарязват на парчета. Когато чорбата заври, се прибавят зеленчуците и 2 с.л. олио. Вари се до готовност и докато омекнат зеленчуците на тих огън. За да се свари по-бързо бобът, докато ври, не се прибавя сол. Солта се добавя накрая, когато ястието е почти готово. Някои слагат и до 50 г ракия, докато ври, като се твърди, че така бобът увира по-бързо, според други обаче ракията има по-практично приложение… малко по-късно…!

Приготвя се запръжка за боб чорбата, като се загрява олио в тиган, добавя се червен пипер, внимава се да не изгори. Разбърква се за кратко и се изсипва в тенджерата. Накрая се прибавя нарязан пресен или сух джоджен, вари се още 5–10 минути и войнишката боб чорба е готова.

Добър апетит!

Най-ново

Единична публикация

Избрани