Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Третоармейци пазят бойния дух на славната си армия

[post-views]
Третоармейци пазят бойния дух на славната си армия

В Сливен отбелязаха 110 години от създаването на едно от най-елитните формирования във военната ни история.

Тържественото честване на 110-годишнината от създаването на Трета българска армия бе в Сливен на 14 септември. Организатори на проявата бяха Областният и Общинският съвет на СОСЗР и Центърът за подготовка на специалисти с командир полковник Любомир Вачев. Включиха се областният управител на област Сливен Минчо Афузов, кметът Стефан Радев и други представители на местната власт и на БПЦ, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, генерали, офицери, сержанти и войници, служили в армията, представителна войскова част и много граждани.

Пред Паметника „Орлето“

Празникът започна с военен ритуал и полагане на венци и цветя на Паметника „Орлето“ на Седми конен полк, който участва във всички войни за национално обединение на страната и на Паметната плоча, поставена по повод на 100 години от създаването на армията. Всички участници преминаха в тържествено шествие по главната улица на града, където имаше и фотоизложба за историята на армията начело с Военния духов оркестър на Центъра.

Във Военния клуб се проведе тържествено събрание концерт  с участието на Ансамбъла на Въоръжените сили. Честването е ясен знак за голямата наша любов към Отечеството, военната служба и дълга, каза председателят на Областния съвет на СОСЗР в Сливен полковник от запаса Божидар Борденяшки.

Историята

Трета българска армия е създадена през 1912 г. с щаб в Русе в навечерието на Балканската война с Указ № 5 от 17 септември на княз Фердинанд за обща мобилизация. Първият командващ е генерал-лейтенант Радко Димитриев. Тя участва в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. След преодоляване на последиците от Ньойския договор Трета армия възкръсва за нов живот през 1940 г. с щаб във Варна. След Втората световна война щабът се предислоцира в Шумен, а през 1951 г. – в Сливен. В своята 110-годишна история има 35 командващи (командири). Един от тях стига в кариерата си до министър-председател, трима до – военни министри, а двама – до началници на Генералния щаб. Генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, който командва армията от 30 август 1991 г. до 14 май 1993 г., а от 2 септември 1994 г. до 11 юни 1997 г. е началник на Генералния щаб,  бе на тазгодишния празник.

От 1 януари 1996 г. в съответствие с приетата програма за реорганизация на Българската армия и преминаването на корпусно-бригадна организация Трета армия е преобразувана в Трети армейски корпус, а от 1 юни 2003 г.  – в Командване „Изток”. На 31 декември 2006 г. Трета армия престава да съществува. Последният командир в историята на поредицата от организационни трансформации е полковник Добрин Сарачев. Днес тя е част от военната история и скъп спомен от близкото минало.

Словата

Който не познава миналото си, е осъден на изчезване, посочи в  словото си ген. Тотомиров, благодарейки на организаторите на честването. Той припомни, че войнишкото творчество дава на армията прозвището „Трета бойна“. Изброявайки победите през войните, генералът стигна и до най-близката история, като даде пример, че в полосата на армията се провежда най-голямото многонационално учение „Щит-82“. Вие, обърна се бившият командващ към потомците, дадохте много, дадохте всичко, за да запази Трета армия бойния си дух, като изпълнявате съветите, завещани от нашите предци. „Сега, когато отбелязваме 110-ата годишнина, Трета армия я няма вече. Ние, хората, служили под нейното знаме, прогресивно намаляваме. Затова в мигове на размисъл всички бленуваме за отминалата слава, без да желаем да даваме жертвите във войните. Но не бива да забравяме, че след най-черните погроми духът на българина е възкръсвал и изригвал с много по-голяма мощ“, каза още генералът.

Кметът на общината Стефан Радев поздрави третоармейци и награди ген. Тотомиров с почетен знак. „За мен е чест да съм тук, сред вас. Гордея се, че Сливен е бил част от Трета армия, че първият командир е от нашия край – генерал Радко Димитриев, който е от Градец. Гордея се с това, че през 1951 г. Сливен се превръща в щаб на Трета българска армия и развитието на нашия град е силно свързано с развитието на армията през тези години. Силно се надявам, че славата и величието на Българската армия ще се върнат отново. Тя е една от първите институции, създадени след Освобождението в България и винаги е символизирала държавността и е гарантирала териториалната цялост и независимостта на страната. Огромна почит и уважение пред всички достойни мъже и жени, свързали живота си с армията, които бранят интересите на държавата и нейната териториална цялост!“, каза кметът Стефан Радев.

„Благодаря на кмета за хубавите думи за Трета армия и за почетния знак, който възприемам като награда за всички вас, за всички, които са служили и продължават да служат в армията. Тя е чест и признателност за всички, които работихме в града на Сините камъни, Града на стоте войводи, Града на Фабриканта Добри Желязков, Града на Хаджи Димитър, Града на Трета армия. Това е градът, за който винаги съм казвал, че е най-хубавият град, в който съм служил и работил”, каза от своя страна генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров.

Поздравления към служилите в Трета армия и техните потомци от войсковите формирования в града изпрати президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. Днес отдаваме почит, посочва държавният глава, на високия морален дух и себеотрицание на бойците и командирите, свързали житейския си път с това военно формирование. „Със своите постигнати победи, преодолени трудности и изпитания Трета армия и днес си остава бойната армия на България“, се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната Димитър Стоянов. Приветствия имаше още от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов и други институции и неправителствени организации.

Преживяванията

Честването бе добър повод за спомени от съвместната служба. Който не дойде, пропусна много. Видяхме такива генерали от близкото минало на войската ни, като Цветан Тотомиров, Галимир Пехливанов, Йордан Йорданов, Иван Цеков, Кирчо Куртев, Цветан Харизанов, Кольо Милев и редица още. Най-възрастният бе полковник от запаса Иван Йорданов, дългогодишен заместник-командващ на Трета армия по тила. Всички те не спестиха благодарностите си за тези хубави мигове към полковник Любомир Вачев, полковник от запаса Божидар Борденяшки – председател на Областната организация на СОСЗР, майор от запаса Митко Манев – председател на Общинската организация на СОСЗР, членовете на Съюза полковниците от запаса Ангел Васков и Марин Пандохов, но списъкът на инициаторите и организаторите е толкова дълъг, че е трудно да намери място в една кореспонденция. Не по-маловажен бе фактът, че макар и за малко гражданите на Сливен живяха няколко часа със своята Трета армия. Това е достатъчно, за да кажем, че днес такива прояви са ни много необходими.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани