Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хибридни роботи на бойното поле

[post-views]
Хибридни роботи на бойното поле

Естонската компания „Милрем Роботикс“ стана известна с разработката и производството на безпилотни наземни бойни мобилни платформи. Двата продукта на компанията са роботизираната безпилотна многоцелева верижна машина THeMIS и роботизираната бойна верижна машина Type –X.

THeMIS беше показана за първи път в Лондон през 2019 г. на международно изложение за отбранителна продукция. През същата година естонските въоръжени сили изпратиха THeMIS в бойната зона в Мали като част от ръководената от французите операция за борба с тероризма.

Роботизираната платформа THeMIS е създадена да изпълнява широк спектър от мисии в труднодостъпни и опасни райони. Предлага безопасност и оперативна ефективност, като позволява на бойците да стоят на безопасно разстояние от вражеските атаки. Машината може да се конфигурира за различни роли. Може да служи за наблюдение и разузнаване, платформа за поддръжка и логистика, за противопожарна и медицинска евакуация. Машината е верижна и има режим за бавен ход. Има габарити 240 x 200 x 115 см. Тежи 1630 кг и носи максимален полезен товар до 1200 кг.

Когато е предназначена за медицинска евакуация, има специални носилки по стандартите на НАТО.

THeMIS може да бъде и въоръжена с най-различни оръжия като противотанкови системи, включително и  FGM-148 Javelin, картечници и дистанционна оръжейна станция. Тази станция може да включва картечница 7,62 мм, тежка картечница 12,7 мм, автоматичен гранатомет 40 мм и STK 50 MG тежка картечница 12,7 мм.

Платформата „вижда” и денем, и нощем стационарни и подвижни цели, и притежава лазерен далекомер. Двигателната система е хибридна и е съставена от дизелов мотор и електродвигател. Достига скорост до 20 км в час и издържа до 8 часа в оперативна среда. THeMIS се ползва от армиите на Австралия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Холандия, Норвегия, Обединеното кралство, САЩ, Испания и Украйна.

През 2020 г. „Милрем Роботикс“ извади на пазара за отбранителна техника безпилотната роботизирана бойна машина „Тип-X“. Машината тежи 12 т, дълга е 6 м, широка 2,9 м и има височина 2,2 м. Основното въоръжение е 50-мм автоматично оръдие. Вторичното въоръжение е лека картечница 7,62 мм. „Тип-X“ е хибридна, има електродвигател и дизелов генератор. Полезният товар е 4,1 т.

На гладък път достига скорост до 80 км/ч, на пресечен терен – до 50 км/ч. Управлява се от разстояние в комбинация от оператор и усилен изкуствен интелект. Лесно се модифицира и модернизира. Има и вариант с тегло под 12 т за бързо развръщане след спускане с парашут или хеликоптер. Пренася се лесно и с големите транспортни самолети. „Милрем Роботикс“ и израелската компания Uvision   разработват за „Тип-X“ и THeMIS вариант, при който на тях могат да се монтират лойтеринг  боеприпаси Hero-120 и Hero-400EC.

Високоскоростен търсач на мини

Канадската компания „Кракен Роботикс“ подписа договор на стойност $9 млн. за доставка на системи за откриване на мини. Поръчката е от военноморски флот на натовска държава, но засега се пази в тайна. „Кракен“ ще достави системите за откриване на морски мини КАТФИШ и системите за спускане във водата на търсача на мини и прибирането му на борда на плавателния съд, който го тегли. Системата е Tentacle Winch. На практика това е  електрическа автоматична лебедка.

Договорът обхваща и интегрирането на КАТФИШ на корабите, предназначени за лов на мини. Очаква се оборудването да бъде доставено между 2023 и 2024 г.

В резултат на войната в Украйна търсенето на модерни системи за борба с морските мини е засилено, казват от „Кракен“.

Системата КАТФИШ на практика е високоскоростен сонар, който се тегли от малък влекач. Скоростта му е 18,5 км/ч.

Може да обгледа в морето площ от 4 кв. км на дълбочина до 300 м.  Прави снимки с висока резолюция, като обхваща и до 200 м встрани от обекта и ги предава в реално време. Известно е, че досега Кралският датски флот и Полският флот са придобили системи КАТФИШ.

Семейството на героя

Германската компания „Рейнметал“ и израелската Uvision през следващата година ще доставят за натовска държава в Европа лойтеринг боеприпаси Hero („Герой”). На практика това са дронове с бойни глави, наричани още „дронове камикадзе“, които намират целта и я поразяват. Те са интелигентни бойни системи, които могат да поразяват цели отвъд хоризонта. Hero-30 е най-малкият от тази серия  боеприпаси и е подходящ за персонална употреба. В момента три прототипа от семейство Hero са разработени и продадени на необявени клиенти. Това са Hero-30, Hero-120 и Hero-400ЕС.

Hero-30 тежи 3 кг,  бойната му глава е 0,5 кг, действа на дистанция 40 км, издържа във въздуха 30 мин. Hero-120 тежи 12 кг, има бойна глава 4,5 кг, работна дистанция 60 км, издържа 60 мин. във въздуха.

Най-големият „Герой-400EC“ тежи 40 кг, с бойна глава 10 кг, диапазон 150 км и издръжливост във въздуха 120 мин. Най-малкият дрон Hero-30 може да се носи и в раница. Идеален е за Специалните сили и Леката пехота.

Чрез семейството на кръжащите боеприпаси Hero, които дебнат във въздуха и нападат внезапно целта, производителите преследват две задачи. От една страна, дроновете да бъдат по-защитени от електронни атаки, и от друга – да могат да издебват цели, които стоят скрити и не е известно кога ще изпълзят от укритията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани