Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шести випуск военни лекари започна своето обучение

[post-views]

Преди дни 20-те младежи положиха военна клетва на церемония във ВВМУ

Шестият випуск по специалността „Военен лекар” започна своето обучение в Медицинския университет (МУ) „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, съобщиха от Военномедицинската академия (ВМА).

На откриването на новата 2022/2023 учебна година в МУ присъства и полковник доцент Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност. Той изтъкна успешната реализация на проекта „Военен лекар”, който се осъществява между ВМА, Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров” и МУ – Варна, посочвайки, че броят на курсантите вече е близо 120.

Ректорът на университета проф. д-р Валентин Игнатов поздрави присъстващите първокурсници, техните родители и преподаватели. „Днес ставате студенти в един от най-динамично развиващите се и модерни университети в България”. Обръщение към първокурсниците от специалност „Военен лекар” отправи флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ. Той пожела на всички студенти здраве, успех и удовлетворение по пътя в усвояването на медицинските науки.

Шестгодишното обучение за курсантите – военни лекари, и в двата университета е безплатно, а след завършване получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, както и гарантирана реализация с 10-годишен договор за работа като военен лекар.

По време на следването им е осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми, таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. А след края на обучението – възможност за специализация във ВМА и повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни – членки на НАТО. Преди дни 20-те младежи, които ще учат за военни лекари, положиха военна клетва. Това стана по време на официална церемония във ВВМУ, на която общо 52 момичета и момчета изрекоха „Заклех се!”. На церемонията присъства кметът на Варна Иван Портних, а домакин на събитието бе командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Най-ново

Виж още

Избрани