Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания и светът се простиха с Елизабет Втора

[post-views]
Великобритания и светът се простиха с Елизабет Втора

Великобритания и светът се простиха днес с покойната британска кралица Елизабет Втора, предаде Асошиейтед прес.

След религиозната служба в Уестминстърското абатство, на която присъстваха президенти, монарси, принцове и премиери, множество хора по улиците на Лондон отдадоха почит към кралицата, която прекара на престола цели 70 години.

Днешният ден, белязан от церемонии, започна със затварянето на вратите на Уестминстър хол, където се намираше ковчегът с тленните останки на кралицата през последните дни и където стотици хиляди хора имаха възможност да ѝ кажат последно „сбогом“.

Ковчегът бе транспортиран до Уестминстърското абатство с помощта на оръдеен лафет, след който вървяха гайдари, крал Чарлз Трети и синовете му, принцовете Уилям и Хари.

Ковчегът бе внесен в абатството, където Елизабет Втора е сключила брак и е била коронясана. Преди службата камбана удари 96 пъти за една минута в чест на кралицата, която почина на 96-годишна възраст. След службата бе запазено двуминутно мълчание, а след това прозвуча националният химн на Обединеното кралство.

Ковчегът бе изнесен от абатството и отново бе положен на оръдеен лафет, с който потегли на последна процесия през центъра на Лондон. Крал Чарлз Трети и други високопоставени представители на британския кралски двор вървяха след ковчега, следвани от десетки хиляди хора. При Арката на Уелингтън ковчегът бе прехвърлен на катафалка, за да бъде превозен до Уиндзорския дворец, който се намира извън Лондон.

Елизабет Втора ще бъде погребана в комплекса на Уиндзорския дворец, до гроба на съпруга си принц Филип, който почина миналата година.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани