Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Влиза в сила забраната руски граждани да влизат в Полша и трите балтийски държави

[post-views]

От днес влиза в сила забраната за руски граждани да влизат в Полша и трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония. Официалната причина е опасения за националната сигурност, но мярката е в отговор на руското нахлуване в Украйна.

Притежателите на туристически визи за Шенгенското пространство от днес нямат право да влизат в Литва, Латвия, Естония и Полша.

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичус заяви: „През последните месеци и седмици забелязваме внушително повишение в броя на руските граждани, които минават през границата с шенгенска виза и това постепенно се превръща в проблем за националната сигурност, независимо от моралните причини за действията ни“.

По-рано министър-председателят на Финландия Кая Калас каза, че туристическите пътувания в Европейския съюз не са човешко право, а привилегия.

От днес руските граждани могат да влизат по суша на територията на ЕС единствено през Финландия или Норвегия.

Трите балтийски държави и Полша настояваха за преустановяване на издаването на визи на руски граждани за целия ЕС, но лидерите на 27-те не ги подкрепиха заради опасения от ескалация в отношенията с Москва.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Виж още

Избрани