Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В София се провежда научна конференция по повод 110 години от Балканските войни

[post-views]
В София се провежда научна конференция по повод 110 години от Балканските войни

Българската национална комисия по военна история (БНКВИ), организация на ЮНЕСКО, провежда днес в ЦВК юбилейна научна конференция на тема „Национално- освободителните борби на българите от Македония и Одринска Тракия през Балканската война 1912 – 1913 г.“. Това е първият значим форум по повод 110 години от Балканските войни, посочи нейният председател полковник от запаса проф. д-р Димитър Минчев. Едновременно с това, допълни той, днес БНКВИ навършва 35 години от създаването си. Тя достойно представя пред света постиженията на българската военна историография.

Форумът се провежда в деня, в който преди 110 години Изпълнителният комитет на Македоно-одринските благотворителни братства свиква  македонски и тракийски емигранти, за да се присъединят към устрема на целокупния български народ със силата на оръжието да извоюва за подтиснатите си братя свобода, човешки правдини и национално обединение. 

Избраната тема и акцентите в нея ще осветлят по един безспорен начин наложителните причини за обявяване на войната и нейния освободителен характер, се посочва в приветствието на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев до организаторите и участниците в конференцията. Военна академия „Георги С. Раковски“ високо цени вашите усилия за популяризиране на българската военно-историческа наука, отбелязва в поздравлението си нейният началник генерал-майор Тодор Дочев. Поздравително писмо от името на проф. Георги Николов, председател на Македонския научен институт, прочете доц. Наум Кайчев. Специално бяха приветствани досегашните председатели на института проф. Димитър Гоцев, проф. Трендафил Митев и проф. Светлозар Елдъров, които лично участват в конференцията. От името на Съюза на тракийските дружества в България и Македонския научен институт поздравление поднесе д-р Ваня Стоянов. Грамоти бяха връчени от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Той припомни, че Съюзът води началото си непосредствено след края на Балканските войни. В конференцията участва лично и заместник-председателят на СОСЗР и председател на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Поздравление дойде и от СОР „Атлантик“.

Направено бе съобщение, че на 8 октомври в с. Лилково, област Пловдив, ще има голям народен събор за отбелязване на 110 години от началото на Балканската война. Смята се, че първата пушка във войната пуква именно в района на Ситово и Лилково на 5 октомври 1912 година. Така започват боевете около връх Модър и Комаров камък.  Проф. Светлозар Елдъров ще има урок по история пред населението.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани