Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Четири формации ще участват в Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново

[post-views]
Четири формации ще участват в Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново

Четири формации ще участват в Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново. Петнадесетото издание на фестивала ще започне в навечерието на честването на 114 години от обявяването на Независимостта и ще бъде част от проявите в празничния ден, съобщи Нелина Църова, директор на дирекция „Култура“.

Военният духов оркестър на гарнизон в Браила с диригент първи лейтенант Лонут Раул с мажоретен състав ще е чуждестранното участие. По традиция във фестивала участва и Гвардейският представителен духов оркестър на Българската армия. Музикантите свирят под диригентството на главния диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър подп. Ради Радев. Представителният оркестър на Сухопътните войски също ще представи своята шоу програма с мажоретен състав от Троян. Диригент на оркестъра е капитан Тодор Петков, а ръководител на мажоретките е Елеонора Петковска. 

Фестивалният духов оркестър „Маестро Николай Косев“ е домакин на фестивала. Оркестърът е съставен от музиканти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Втора тунджанска механизирана бригада, а диригенти са капитан Цветомир Василев и старшина Емил Костурков. 

Веднага след дефилето, което започва в 16:30 часа на 21 септември по главната улица на Велико Търново, ще се състои официалното откриване на фестивала, в което участие ще вземе и Представителният курсантски блок на Националния военен университет с ръководител ст. лейтенант Петър Славов. Курсантите ще покажат своята атрактивна програма със строеви хватки и движения с оръжие. Откриването е пред сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов ще даде начало на фестивала. След това всички музиканти заедно ще изпълнят химните на България и Румъния, песента на Майкъл Джаксън „Да спасим света“ и композицията „Хоп троп“ на полк. Христо Тонев.

Военните духови оркестри ще участват и в тържествата по повод Деня на Независимостта на България – 22 септември. Музикантите ще се включат в празничното шествие, което тръгва в 11:30 часа от Царевец. В 12:30 часа започва шоу-спектакълът на участниците в XV Международен фестивал на военните оркестри на площада пред сградата на Български пощи.

Националният военен университет „Васил Левски“, Община Велико Търново и фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри“ са съорганизатори на фестивала, който се провежда под егидата на министъра на отбраната.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани