Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руските депутати одобриха законодателство за затягане на наказанията за престъпления по време на военна мобилизация

[post-views]
Руските войски настъпват към Славянск и Краматорск

Парламентът на Русия одобри днес законопроект, предвиждащ по-строги наказания за редица престъпления като дезертьорство, повреждане на военно имущество и неподчинение, когато те са извършени по време на военна мобилизация или бойни ситуации, предаде Ройтерс.

Новото законодателство беше прието на второ и трето четене от Държавната дума – долната камара на парламента. Това става в момент, когато в Русия се водят дебати за евентуална мобилизация – стъпка, която може значително да изостри конфликта в Украйна.

„Досега в руския наказателен кодекс не съществуваха концепциите за „мобилизация“ или „бойни операции“, каза за Ройтерс ръководителят на юридическата фирма „Агора“ Павел Чиков.

Копие от законопроекта показва, че доброволното предаване се предвижда да стане престъпление за руските военни, наказуемо с присъда до 10 години затвор.

Кремъл заяви миналата седмица, че не се обсъжда национална мобилизация, с която да бъдат засилени военните действия в Украйна. Изявлението беше направено, след като украинските войски предприеха контраофанзива, с която принудиха руските сили да се изтеглят от почти цялата Харковска област. Някои руски политици и някои националисти обаче призовават за пълна мобилизация.

Русия определя своите действия в Украйна като „специална военна операция“, а критиците, които определят това като война или нахлуване, са преследвани съгласно закони, приети по-рано през годината за борба с дискредитирането на въоръжените сили или разпространението на фалшиви новини за тях.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани