Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Уганда съобщи за първи смъртен случай от ебола от 2019 г. насам

[post-views]
Уганда съобщи за първи смъртен случай от ебола от 2019 г. насам

Угандийският здравен министър съобщи днес за наличието на епидемия от ебола, която е довела до смъртта на мъж в централната част на страната, предаде Франс прес. Последният регистриран смъртен случай е бил преди три години.

„Уганда потвърждава наличието на епидемия от вируса ебола в района на област Мубенде. Потвърден е случай на 24-годишен мъж, който е развил симптоми на заразяване и след това е починал“, заяви министърът на здравеопазването в Туитър.

Случаят е предизвикан от рядък щам, идващ от Судан, който не е регистриран в Уганда от 2012 г. насам, уточниха от представителството на Световната здравна организация (СЗО) в Африка, откъдето заявиха, че ще изпратят „екип и оборудване, които да помогнат за разследването и ограничаването.“

Уганда и преди се е сблъсквала с епидемии от ебола, като последната от 2019 г. отне живота на поне петима души. През 2000 г. двеста души починаха при епидемия в северната част на страната.

Заразяването с ебола често води до смърт, но вече съществуват ваксини и лечение срещу хеморагичната треска, която се пренася на хората от заразени животни. Предаването на вируса между хората става посредством телесни течности, като основните симптоми са треска, повръщане, кървене и диария.

Демократична република Конго, съседна на Уганда, се е сблъсквала с общо 14 епидемии от ебола, последната от които беше между април и юли тази година. Миналият месец в страната беше регистриран един случай в източната провинция Северен Киву, гранична с Руанда и Уганда. От СЗО съобщиха, че въпросният случай е бил „свързан с щам от десетата епидемия през 2018 г. и не е нова поява на вируса“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани