Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай призова за „прекратяване на огъня“ в Украйна „посредством диалог“ след обявяването на частична мобилизация в Русия

[post-views]
Китай призова за „прекратяване на огъня“ в Украйна „посредством диалог“ след обявяването на частична мобилизация в Русия

Китай призова за „прекратяване на огъня“ в Украйна „посредством диалог“, след като руският президент Владимир Путин обяви днес частична мобилизация, съобщи Франс прес.

„Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва бъдат спазвани, целите и принципите на Устава на ООН трябва да се следват, легитимните притеснения за сигурността на всички страни трябва да бъдат взимани под внимание и всички подходящи усилия за мирно решаване на кризите трябва да се подкрепят“, каза на пресконференция Ван Вънбин, говорител на китайското министерство на външните работи.

„Призоваваме страните в конфликта към прекратяване на огъня чрез диалог и консултации, както и да намерят решение, което урежда всички легитимни притеснения за сигурността на страните възможно най-скоро“, заяви Ван. Той добави, че „Китай призовава всички страни в конфликта да изгладят различията си по правилния начин – чрез диалог и консултации, и е готов да работи с международната общност, за да продължи да упражнява конструктивната си роля за деескалация на ситуацията“.

Руският президент подписа днес указ за частична мобилизация и обеща страната му да използва „всички средства, с които разполага“ в своя голям арсенал, за да защити територията си, особено от Запада. Той направи изказването си, след като вчера контролираните от Москва украински области насрочиха „референдуми“ за присъединяване към Русия.

Китай и Русия се сближиха през последните години. Двете страни определят своите отношения като „безгранични“, опитвайки да се противопоставят на световната доминация на САЩ. Миналата седмица Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин се срещнаха в Узбекистан на регионален форум на високо равнище, на който, заедно с редица азиатски ръководители, се обединиха около идеята за „нов международен ред“, породена от опасенията им от влиянието на Запада.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани