Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАСА прави първи опит за отклоняване на астероид, насочил се към Земята

[post-views]
НАСА прави първи опит за отклоняване на астероид, насочил се към Земята

Когато мисията на НАСА за отклоняване на астероиди (DART) се удари в малкия астероид Диморфос, това ще бъде първият земен опит да демонстрираме способността си да отклоняваме опасни приближаващи астероиди.

В продължение на десетилетия учени от цял свят сканират небето в търсене на потенциално опасни астероиди в близост до Земята. И тъй като астрономите откриват все повече близки до Земята астероиди, сега вниманието се насочва към това как бихме могли да защитим Земята, ако бъде открит астероид, който е на път да се сблъска с нея. Една от техниките е грубата сила и за да я изпробва, DART ще се сблъска с широкия 170 м Диморфос в 19:14 ч. (23:14 по Гринуич) на 26 септември, съобщава „Спейс“.

Диморфос е член на бинарна система с друг астероид – Дидимос, широк 780 м, което го прави идеална цел за измерване на възможностите ни за отклоняване. Така нареченият „кинетичен удар“ на DART ще промени орбитата на Диморфос около Дидимос и тъй като двете скали са гравитационно обвързани, няма шанс ударът да изпрати Диморфос случайно в космоса.

Експериментът бележи промяна в темпото на работа на НАСА, която досега е фокусирала космическите си апарати върху науката. Според Линдли Джонсън, директор на Службата за координация на планетарната защита на НАСА, мисията DART обаче не означава промяна в политиката на мислене за опасните обекти, а по-скоро продължение на свършената досега работа.

„Нашата работа от самото начало беше не само да откриваме астероиди, но и да работим върху технологиите и техниките, които могат да се използват за отклоняване на астероид от траекторията на сблъсък, ако някога открием такъв“, каза той пред „Спейс“. „DART е само първият тест в това, което виждаме като постоянна програма.“

Корените на DART датират отпреди 20 години, когато учени от Европейската космическа агенция обмислят мисия с кинетичен удар, наречена „Дон Кихот“ (по името на едноименния рицар от известния испански роман). Въпреки че тази конкретна мисия така и не се осъществи, през 2011 г. представители на НАСА и ЕКА обсъдиха потенциална съвместна мисия за отклоняване, наречена AIM (Asteroid Impact Mission). Това се превърна в две независими, но свързани мисии: DART и мисията „Хера“ на Европейската космическа агенция, която ще последва DART и ще посети Дидимос и Диморфос през 2026 г., за да види последиците от удара и да проведе научно изследване на двойната астероидна система.

Ако DART се окаже успешен, планетарните учени смятат, че това е само началото на усилията ни да научим как да защитим Земята от опасни астероиди.
„Със сигурност ще се стремим да правим тестове в бъдеще, независимо дали срещу друг тип астероид, или за да изпробваме друга техника, като например гравитационен влекач“, каза Джонсън. Гравитационният влекач включва паркиране на голям космически апарат до астероид. Космическият апарат, макар и малък в сравнение с астероида, ще има достатъчно гравитация, за да привлече астероида към себе си. С изстрелването на йонен двигател влекачът теоретично би могъл да издърпа астероида от курса на сблъсък със Земята. Алтернативно, тягата на йонния двигател също би могла да отблъсне малък астероид от Земята. Или пък слънчевите рефлектори, разположени на повърхността на астероида, биха могли да използват слънчевата светлина, за да отблъснат космическата скала.
„Има много идеи“, казва Джонсън.

Източник: 24 часа

Най-ново

Единична публикация

Избрани