Информационен център на Министерство на oтбраната

Байдън обвини Русия, че нарушава основните принципи на хартата на ООН

Байдън обвини Русия, че нарушава основните принципи на хартата на ООН

В реч пред Общото събрание на ООН американският президент Джо Байдън обвини Русия, че нагло нарушава основните принципи на хартата на ООН. А украинският президент Володимир Зеленски поиска справедливо наказание за руската инвазия в Украйна, финансови компенсации за войната и отнемане правото на вето на Русия в Съвета за сигурност на ООН.

Речите на президентите на Украйна и Съединените щати бяха часове, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация и отправи ядрена заплаха.

“Нека го кажем простичко – страна постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН нападна съседа си, опитва се да заличи от картата една суверенна държава. Русия нагло нарушава основните принципи на хартата на ООН”.

40 държави-членки на ООН помагат на Украйна срещу руската инвазия, заяви Байдън и подчерта, че никой не е заплашвал Русия, въпреки че Путин твърди обратното.

“Тази война цели да заличи правото на Украйна да съществува като държава, ясно и просто, и правото на Украйна да съществува като нация. Който и да сте, където и да живеете, в каквото и да вярвате, това би трябвало да кара кръвта ви да закипи”.

Джо Байдън определи като “фалшиви” планираните тази седмица бързи референдуми за присъединяване към Русия на окупираните територии в Украйна. Пред Общото събрание американският президент защити хартата на ООН и се обяви за реформа на Съвета за сигурност с разширяване на постоянните и не постоянните страни-членки в него.

“Защото ако нациите преследват имперските си амбиции без последствия, то тогава поставяме под риск всичко, заради което тази институция съществува. Всичко!”

Съединените щати винаги ще работят за ограничаване на въоръжаването, заяви Байдън, а на заплахите на Путин за употреба на всякакви средства за защита на руските територии отговори:

“Ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена”.

Престъпление и наказание беше акцентът в речта на украинския президент Володимир Зеленски:

“Срещу Украйна беше извършено престъпление и ние искаме справедливо наказание. Беше извършено престъпление срещу държавните ни граници, срещу живота на нашия народ, срещу достойнството на нашите жени и деца. Беше извършено престъпление срещу ценностите, които правят мен и вас една общност на Обединените нации”.

В записаното видеообръщение пред Общото събрание на ООН Зеленски изложи 5 условия за мир и повтори над 10 пъти думата наказание.

“И това е първото условие за мир – наказанието. Наказание за агресията, наказание за нарушаване на границите и териториалната цялост, наказание трябва да се налага, докато международно признатите граници не се възстановят, докато не спре агресията и докато щетите и загубите от войната не бъдат напълно компенсирани”.

Много от делегатите станаха на крака и аплодираха речта на Володимир Зеленски. Руските делегати не помръднаха от местата си.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top