Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вашингтон и Лондон са решени да защитават северноирландското мирно споразумение

[post-views]
Великобритания проверява твърденията за химическа атака в Мариупол, каза външната министърка Лиз Тръс

На среща в Ню Йорк американският президент Джо Байдън заяви в присъствието на новия британски премиер Лиз Тръс, че страните им „са решени да бранят достиженията“ на мирното споразумение за Северна Ирландия – изключително деликатен въпрос в двустранните отношения, предаде Франс прес.

Тръс каза, че очаква с нетърпение да обсъдят Споразумението от Разпети петък и начините да се гарантира спазването му в бъдеще. Двамата се срещнаха в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Още като външен министър на Великобритания Лиз Тръс внесе законопроект, променящ едностранно разпоредбите, свързани със Северна Ирландия, след Брекзит.

Проектът беше остро критикуван както от Европейския съюз, така и от Вашингтон, според който всяка промяна може да застраши мира на острова.

Джо Байдън, който не пропуска възможност да спомене ирландските си корени, вече изрази несъгласието си пред предшественика на Лиз Тръс, Борис Джонсън.

От друга страна американският президент вече неколкократно даде да се разбере, че сключването на споразумение за свободна търговия с Великобритания не е приоритет за правителството му.

„Понастоящем не се водят никакви преговори със САЩ и не очаквам такива да започнат в краткосрочен или средносрочен план“, каза британската министър-председателка пред журналисти в самолета на път за Ню Йорк.

През 1998 г. Споразумението от Разпети петък сложи край на продължил 30 години конфликт между юнионистите (преобладаващо протестанти) и републиканци (голямата част от тях – католици), които искат обединяване с Република Ирландия.    

Протоколът за Северна Ирландия, договорен по време на Брекзит, има за цел да запази достиженията на това мирно споразумение, създавайки на практика митническа граница между британската провинция Северна Ирландия и останала част от Великобритания. Поради това текстът, който всъщност досега не е прилаган, предизвиква гнева на юнионистите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани