Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ISW: И с частичната мобилизация Путин няма да промени хода на войната в Украйна

[post-views]
ISW: И с частичната мобилизация Путин няма да промени хода на войната в Украйна

Обявената от руския президент Владимир Путин „частична мобилизация“ няма да повлияе съществено на хода на войната през следващите месеци.

Това прогнозира в своя дневен доклад за военната обстановка в Украйна американският Институт за изследване на войната.

Неговите експерти посочват, че Путин не е отправил изрична заплаха за използване на ядрено оръжие, ако Украйна продължи с контраофанзивните операции за освобождаване на окупираните от руската армия територии.

Освен това не е ясно каква част от руския резерв вече е била изпратена да се сражава в Украйна. През ноември 2021 г. представители на западното разузнаване съобщиха, че Русия е призовала „десетки хиляди резервисти“ като част от предвоенната си мобилизация.

След това през юни 2022 г. украинските военни съобщиха, че руските сили са ангажирали 80 000 запасняци да се сражават в Украйна.

От ISW предполагат, че в този период руските военни вероятно са призовали най-боеспособните си запасняци да се бият в Украйна.

Така настоящата частична мобилизация ще започне с привличане на по-малко боеспособен персонал, коментират американските военни експерти.

Частичната мобилизация ще се извърши на планирани етапи, разкри в интервю от 21 септември руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Това вероятно изключва внезапно нахлуване в Украйна на руски сили, което би могло драматично да промени хода на войната.

По този начин частичната мобилизация в Русия няма да лиши Украйна от възможността да освободи още от окупираната си територия през зимата.

Освен това наборната служба в Русия е едва една година. Обучението на наборниците се извършва по стари методики и липсата на адекватна политика за викането в запас през годините прави руските резервисти зле обучени и без мотивация. Не трябва да се забравя, че имащите боен опит руснаци вече седми месец се сражават в Украйна, търпейки загуби.

Друг не по-малко маловажен проблем е какво обучение ще получат запасняците, призовани в рамките на частичната мобилизация. Шойгу описва целенасочен процес на обучение, който ще запознае или припомни мобилизираните резервисти с операции на ниво екипаж и отделение, а след това и на взвод, преди да бъдат изпратени да се бият. Този процес би трябвало да отнеме седмици, ако не и месеци, за да се приведат резервистите от цивилния живот във военна готовност.

Ръководителят на Комитета по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията Виктор Бондарев съобщи, че мобилизираните запасняци ще се обучават повече от месец, преди да бъдат изпратени. От друга страна, военният комисариат в Курска област съобщи, че резервистите под 30 години ще бъдат изпратени веднага в Украйна без допълнително обучение.

Украинските сили вероятно са продължили настъпателните операции около Лиман.

Украинските сили нанесоха удари северно и източно от град Херсон като част от кампания за пресичане на оперативно ниво срещу руски логистични, военни и транспортни средства в Херсонска област.

Украински и руски източници идентифицираха три района на военна активност на 21 септември: северозападно от град Херсон, близо до украинския плацдарм над река Инхулец и южно от границата между Херсон и Днепропетровска област в района на Високопиля.

Руските федерални субекти (региони) продължават с тайната мобилизация независимо от обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация.

Назначените от Русия окупационни администратори вероятно увеличават мерките за правоприлагане и филтриране в окупираните райони на Украйна в подготовка за референдумите за фиктивно анексиране, провеждани от Русия.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани