Информационен център на Министерство на oтбраната

Доставят 46 фургона за 30 семейства, останали без дом след наводненията

Доставят 46 фургона за 30 семейства, останали без дом след наводненията

46 фургона за 30-те семейства от наводнените карловски села, които искат да бъдат настанени в тях, ще бъдат доставени съвсем скоро. Най- много са фургоните за Богдан, което беше и най-пострадалото от наводнението село. Това заяви областният управител на Пловдив Ангел Стоев след среща с кметовете на Каравелово, Богдан, Слатина и Карлово.

Той уточни, че някои от семейства ще получат по два или три фургона, тъй като са многочислени. Очаква се хората да бъдат настанени вв фургоните между 3 и 7 октомври. „Годни са за живот и към момента в тях живеят военнослужещи за по-продължително време. Няма да настаним хората в железни бараки“, увери Ангел Стоев.

Фургоните са собственост на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Ангел Стоев увери, че вече улиците са разчистени и предстои да започне полагането на ВиК системата и да бъдат захранени с вода и къщите, покрай деретата. Престои да бъдат доставени още 4 тира с вода.

Отхвърлен е вариантът фургоните да се поставят в дворовете на къщите.

“Всяко село ще определи едно или две места, където ще бъдат поставени фургоните, за да може да бъдат едновременно захранени с ток, с вода и да им се осигури канализация. Малките фургони са 3 на 6 метра, височина 2,40, като вътре има оборудвана кухня, има сервизно помещение, тоест баня с тоалетна, и спалня, като моя оптимистичен вариант е фургоните да бъдат доставени и хората да бъдат настанени в седмицата между 3-ти и 7 октомври”.

Продължава обследването на най-засегнатите от наводнението близо 100 къщи в трите села. Ако се окаже, че има още домове, които са негодни за живеене, ще се осигурят още фургони.

Прекъснатите водоподавания през речните корита и разрушената улична мрежа остават проблем, каза още областният управител. В и К пък не разполага с достатъчен брой екипи, които да започнат активно да възстановяват унищожените съоръжения.

“Приехме, след като бъдат разчистени улиците, а това вече е факт, да се пристъпи към полагане на необходимата В и К-система и по този начин да стане захранването и на тези къщи, които все още нямат вода. Аз съм с намерение още днес да поискам помощ от В и К-холдинг, който е принципал на ВиК-Пловдив. Ако трябва ще разговарям и с министър Шишков по този въпрос, така, че да осигурят екипи от други части на страната и да подсилим местното ВиК”.

Възстановяването на къщите, които имат конструктивни нарушения ще бъде финансирано от Междуведомствената комисия, а за останалите – парите ще дойдат от дарителската сметка.

Вече е направена и организация за провеждането изборите. Те ще бъдат проведени в пенсионерските клубове и читалища.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top